Freedom Walk

6 juni – Eindhoven

Juni 2020 zet de Freedom Walk uit Eindhoven een historische wandeling van 5,2 kilometer door het centrum van haar stad neer genaamd Freedom Walk.

Na vier jaar Duitse bezetting werd Eindhoven op 18 september 1944 bevrijd. De bevrijding vormde een onderdeel van de Geallieerde militaire operatie Market Garden.

Wat is de Freedom Walk?

Anno nu leven de inwoners van Eindhoven in vrijheid. Vrij zijn is een gemeengoed aan het worden. Net als vrede en welvaart. Kun jij je voorstellen hoe het moet zijn geweest tijdens de bezetting? Freedom Walk geeft je een inkijk over de bezettingsjaren in Eindhoven. Wat de burgers van Eindhoven hebben beleefd, ga je al wandelend mee beleven. Genietend van het groene centrum van Eindhoven maak je je een voorstelling van de Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen welke zich in Eindhoven hebben afgespeeld. Deze zijn verpakt in een monument, een Struikelsteen of een Luistersteen, waarvan je de tekst via route.nl tot je kunt nemen.

Markt

De iconische foto hierboven is van de markt in Eindhoven op de dag van de bevrijding in 1944. Deze foto is opgenomen in een boek van het Britse Imperial War Museum. “Het feest in Eindhoven heeft een diepe indruk gemaakte op de Engelse soldaten. Het was voor hen een zeer markante gebeurtenis.

Op 19 september 1944 was het in Eindhoven aanvankelijk nog feest.

’s Avonds verschenen er vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe boven de stad. Zij bombardeerden Eindhoven. Het ging hen om de doorgangsroutes van het Britse legerkorps: Aalsterweg, Stratumsedijk, Stratumseind, Rechtestraat, Wal, Emmasingel, Hertogstraat en omgeving. De Britse voertuigen konden geen kant op. Voertuigen geladen met munitie en brandstof explodeerden. Overal ontstonden grote branden. Het aantal slachtoffers onder de burgers was enorm. Op de Biesterweg vonden 41 mensen de dood, toen de schuiIplaats waar ze zaten een voltreffer kreeg. In totaal vielen er op de 19e september 227 doden.

© Stichting 18 September

Stolpersteine

Stolpersteine (ook bekend als struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. In 2019 lagen er al meer dan 70.000 Stolpersteine in Europa. De Stichting 18 September heeft alle in Nederland geplaatste Struikelstenen in een app opgenomen. Deze gratis app is beschikbaar voor zowel iOS als Android devices onder de naam: “Struikelstenen Gids”.

Op 170 verschillende plekken in Nederland liggen Luisterstenen met hoorspelen over bijzondere gebeurtenissen die daar ten tijde van de bevrijding plaatsvonden. Op deze plaatsen ligt een steen met plaquette waar onder andere een QR-code op staat. Een soort streepjescode die je met je smartphone kunt scannen en dan hoor je het verhaal als hoorspel. De hoorspelen zijn ook te beluisteren op de website van de Liberation Route Europe. Het project begint in Zuid-Engeland en gaat via Normandië door Europa.

Stichting 18 September

Stichting 18 September

De Freedom Walk is een initiatief van Frank van Dijk (1969) en Willem Biermans (1960) beiden woonachtig in Eindhoven en bestuursleden van de Stichting 18 September.

Meer over Stichting 18 September