Ontdek Volendam: de ultieme gids om het beste van dit pittoreske Nederlandse dorp te ervaren

Ontdek het charmante Volendam

Ben je er klaar voor om het betoverende dorp Volendam te ontdekken? Duik in de rijke geschiedenis, proef de culinaire hoogtepunten en geniet van de prachtige natuur. Van de geboorte van het dorp in de middeleeuwen tot de bekende gezichten die het heeft voortgebracht, Volendam heeft een fascinerende cultuur en erfgoed die je niet wilt missen. Bewonder de traditionele klederdracht, verken het landschap te voet of op de fiets en geniet van het weelderige groen van de omliggende natuurgebieden. Wacht niet langer en duik in de veelzijdige wereld van Volendam. Lees verder en begin je avontuur vandaag nog!

Volendam Paspoort

Bevolkingsaantal:

Circa 22.000

Provincie:

Noord-Holland

Deel van de Streek:

Laag Holland

Dorpen/Steden binnen de Gemeente:

Behelst Edam en Katwoude

Natuur Reservaten in de Gemeente:

Inclusief Waterland en Marken

Geografie van Volendam

Locatie:

In de provincie Noord-Holland, aan de rand van het Markermeer, ligt het pittoreske dorp Volendam. Het is onderdeel van de gemeente Edam-Volendam en bevindt zich op zo’n 20 km ten noordoosten van Amsterdam.

Omringend Landschap:

De regio rond Volendam wordt gekenmerkt door een typisch Nederlands landschap – weidse poldergronden, dijken en talrijke waterwegen. Volendam zelf ligt aan de oever van wat vroeger de Zuiderzee was, nu het Markermeer.

Kenmerkende Eigenschappen van het Landschap:

De bekende dijk van Volendam, met zijn diversiteit aan kleurrijke huizen, is een specifiek kenmerk van het lokale landschap. Het aangrenzende polderlandschap is rijkelijk bezaaid met windmolens, schilderachtige boerderijen en kleine waterwegen.

Leuke Feitjes over het Landschap:

Volendam ligt nu aan het Markermeer, maar oorspronkelijk lag het aan de Zuiderzee. Met de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932, werd het dorp gescheiden van de open zee. Een ander interessant detail is dat Volendam ooit een ‘afgesneden’ gedeelte van Edam was, vandaar de oorspronkelijke naam ‘Follendam’, wat ‘afgesneden dam’ betekent.

Volendam is bekend van…

Waar staat het bekend om?

Volendam, ook wel gerefereerd als de ‘Parel van het Markermeer’, geniet wereldwijde bekendheid door zijn authentieke klederdracht, sfeervolle oude gebouwen en charmante landschap. Menig kunstenaar heeft het dorp vastgelegd in schilderijen, foto’s en het figureert in diverse film- en documentaireproducties.

Prominente inwoners

Meerdere bekendheden, met name uit het muzikale spectrum, hebben hun roots in Volendam. Onder hen vallen Jan Smit en de leden van de groep CATS.

Befaamde lokale gerechten

De keuken van Volendam staat in het teken van vis. De plaatselijk gerookte paling is befaamd en een culinair hoogtepunt voor elke bezoeker. Andere heerlijkheden eigen aan de streek zijn de Volendamse palingsoep en verse haring.

Belangrijke toeristische attracties

De historische dijk, de oude vissershaven en het Volendams Museum trekken hordes toeristen naar Volendam. De naburige kaasmarkt in Edam en de iconische Nederlandse windmolens op de Zaanse Schans zijn eveneens grote publiekstrekkers.

De geschiedenis van Volendam

De historische reis van Volendam:

Volendam, opgericht in de late middeleeuwen rond het jaar 1350, ontstond uit een gemeenschap van vissers en boeren die zich achter de zeedijk van Edam vestigden. De bewoners noemden deze dijk ‘vollendam’, verwijzend naar ‘voltooide dam’, en gaven zo het dorp zijn naam. Als gevolg van de eeuwen heen, groeide Volendam uit tot een prominente vissersgemeenschap, uitgerust met een eigen scheepsvloot en haven.

20e eeuw tot heden:

Na de realisatie van de Afsluitdijk in 1932, transformeerde Volendam van een vissersdorp tot een geliefde toeristische trekpleister. Het dorp trekt tegenwoordig bezoekers van over de hele wereld, nieuwsgierig naar de rijke historie, cultureel erfgoed en de karakteristieke Volendamse klederdracht.

Het ervaren van Volendam’s geschiedenis:

Het verleden van Volendam is nog altijd eerbaar aanwezig in het dorp. Een wandelroute langs de historische woningen en constructies langs de dijk biedt een blik in de geschiedenis. Het Volendams Museum verrijkt de kennis over het verleden van het dorp en bezoekers kunnen zelfs de traditionele Volendamse kleding passen in een van de fotostudio’s. De sterke aanwezigheid van het katholicisme is nog steeds zichtbaar in de vele religieuze symbolen en wordt weerspiegeld in de dagelijkse conversaties in het lokale dialect, het Volendams.

Op pad in Volendam

Topgebieden voor wandel- en fietstochten:

Volendam, met zijn schilderachtige landschappen en vlakke terrein, is perfect voor zowel fiets- als wandeltochten. Een geliefde keuze voor een beginpunt is de historische dijk, met een magistraal uitzicht op het Markermeer. Vanaf daar kan je de kustlijn volgen tot in het charmante stadje Edam, rijk aan historische gebouwen. Tochten door het achterland openbaren het typisch Hollands polderlandschap, met weelderige veenweiden, waterkanalen en molens.

Verkwikkende natuurgebieden:

Rondom Volendam zijn verschillende natuurgebieden gelegen die een ontdekking waard zijn. Ten westen van Volendam ligt het Purmerbos, een recreatiebos dat wandelaars en fietsers uitnodigt met paden door gevarieerde vegetatie. Het Markermeer zelf fungeert als waardevol natuurgebied, een toevluchtsoord voor velerlei vogelsoorten. Voor wie graag wat verder fietst, de Oostvaardersplassen en Nationaal Park De Alde Feanen, beroemd om hun unieke veenmoerasgebieden, zijn bereikbaar voor een dagexcursie.

[lat,lng: 52.496, 5.071]