Harlingen, Wons en Wijnaldum

Fietsroute 121684

Aangeboden door:

3584 23

Omschrijving

De Friezen zijn over het algemeen trots op hun afkomst, hun taal en de Friese provincie, maar wie Harlingen bezoekt, zal er weinig Fries horen. Veel Harlingers hebben weinig met Friesland. Een duidelijke oorzaak, of misschien juist het gevolg, is dat het Fries op Harlingse scholen nauwelijks onderwezen wordt. Harlingen ligt aan de Waddenzee en tijdens deze leuke fietsroute zul je de kustlijn dan ook heel wat kilometers kunnen volgen. Je komt langs het Harlinger Strand, waar het beeld de Stienen Man staat. Een leuk volksgebruik, dat uitgroeide tot een ware traditie, is dat toekomstige moeders hun kinderen naar het beeld stuurden en er drie keer omheen lieten lopen, met de belofte dat er dan snel een broertje of een zusje in het gezin geboren zou worden. Het water van de Waddenzee is ondiep en relatief warm, waardoor ere en rijk bodemleven ontstaat van ongeveer 250 plantensoorten en vele dieren. Vis zet er zijn kuit af en er leven veel vogels, zoals meeuwen, sterns, steltlopers, lepelaars, eenden en ganzen, die zich tegoed doen aan de wormen en schelpdieren. De stukken in de zee die droogvallen worden door trekvogels als rustplaatsen gebruikt. In de Waddenzee komen ook twee soorten zeehonden voor die beschermd zijn; de gewone zeehond en de grijze zeehond krijgen er hun jongen. Vanwege het belang van de Waddenzee als biotoop, is het een beschermd natuurgebied. In 2009 werden grote delen van de zee zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Wanneer je veilig op pad wilt en er zeker van wilt zijn dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, raden we je aan om je fiets voor een onderhoudsbeurt bij Profile Harlingen naar binnen te rijden. De vestiging van de fietsspecialist vind je aan het begin- en eindpunt van de route, waar je ook gratis je auto kunt parkeren. Met je fietsvoordeelpas ontvang je 10 euro korting op een onderhoudsbeurt en het verhelpen van mankementen aan je fiets.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Harlingen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Profile Harlingen
Grote Bredeplaats
8861BB Harlingen
Plan route naar startpunt

VVV Harlingen

Grote Bredeplaats
8861BA Harlingen
0517 43 02 07
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Havenplein
8861XA Harlingen

harlingen haven

Willemskade
8861XB Harlingen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Profile de fietsspecialist

Profile Harlingen

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Harlingen in Harlingen ben je altijd...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 121684 | Toegevoegd op 28-5-2013 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding