Gemeente Krimpenerwaard logo

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard. Het oer-Hollandse groene veenweidelandschap, waar de koeien nog gewoon in de wei staan en waar je kunt genieten van rust en ruimte. Naast weidelandschap en natuur, zijn in de Krimpenerwaard ook mooie dorpjes en gezellige stadjes te vinden.

Waar ligt de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een landelijk gebied met levendige dorpen en stadjes. Het is een aantrekkelijke, groene oase in het midden van de Randstad, dichtbij Gouda, Rotterdam en Utrecht.

Blauwe grenzen

Drie rivieren vormen de grens van de Krimpenerwaard: de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen Schoonhoven, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek tegen de stroom van de majestueuze Lek. De molens in de Krimpenerwaard laten zien hoe het water vroeger uit de polders werd gemalen. Zo kon het land worden bebouwd en konden er gewassen groeien. In de afgelopen eeuwen is dankzij de rivieren ook veel economische activiteit ontstaan. De Hollandse IJssel is de verbinding over water tussen Utrecht en de Rotterdamse havens. Inwoners en toeristen genieten elk seizoen van de vele recreatiemogelijkheden die het water biedt.


De mooiste routes

Een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden ligt op je te wachten. De wandel- en fietsknooppunten maken het eenvoudig om je tochtje te plannen. Er is meer dan 200 km aan routes uitgezet op verharde en onverharde paden. De bus, auto of fiets brengt je naar het startpunt van je wandeling. En natuurlijk is er volop gelegenheid om te genieten van een heerlijke lunch of diner. Je kan terecht in één van de vele restaurantjes in de dorpen en stadjes of aan het water. Of verwen jezelf met een aangeklede koffie bij één van de bakkers. In de Krimpenerwaard zijn diverse speelpolders. Kom je slootje springen, bruggen en hutten bouwen, vissen en beestjes bestuderen?

Fiets- en wandelroutes
Ontdek de Krimpenerwaard

Natuur & Cultuur


Vogels spotten

De Krimpenerwaard heeft de vogelliefhebber veel te bieden. Bijvoorbeeld de Eendenkooi Bakkerswaal, een uniek natuurgebied dat je ook via een excursie kunt ontdekken. Langs de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk kun je door de gleuven van het vogelkijkscherm de vogels op de Kooiplas goed zien. In mei trekt het karakteristieke geluid van de grutto de aandacht op de graslanden van Polder Laag-Bilwijk. Er is zelfs een kans dat je hier de zeer zeldzame zomertaling spot. De Berkenwoudse Driehoek biedt vanaf een verhoogd aangelegd observatiescherm een fraai uitzicht over een weidevogelrijk deel van de Polder Berkenwoude. Bij de Vogelplas langs de rand van Polder Middelblok komen verschillende eendensoorten en steltlopers samen. Vanuit de vogelkijkhut zie je de honderden vogels vaak heel dichtbij. En op de route naar de hut toe kun je ook al van alles spotten! Van zangvogels tot insecten en kleine zoogdieren.

Proef de Kirmpenerwaard

Goudse Kaas is bekend over de hele wereld, maar weinig mensen weten dat de originele Goudse Boerenkaas voornamelijk in de Krimpenerwaard wordt gemaakt en niet in Gouda. De kazen in de vorm van een wiel met een gewicht tot wel 16 kilo worden van oudsher verhandeld in Gouda en daaraan hebben deze kazen hun naam te danken. Op de kaasboerderijen in de Krimpenerwaard wordt iedere dag hard gewerkt om te voldoen aan de grote vraag naar de prijswinnende Goudse Boerenkaas. In Nederland wordt er gemiddeld zo’n 750.000 ton Goudse Kaas gemaakt en ongeveer 2% daarvan is echte Goudse Boerenkaas die op een boerderij, veelal in de Krimpenerwaard, wordt gemaakt. Leestip: Hoe wordt Goudse Boerenkaas gemaakt?

Historie

Het unieke veenweidegebied zorgt voor fraaie flora en fauna. Maar de Krimpenerwaard biedt nog veel meer. Bijvoorbeeld de kleinschalige boerencultuur. Of het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard (Krimpen aan den IJssel). Hier leer je meer over het leven in de Krimpenerwaard in afgelopen eeuwen. Je kan een bezoekje brengen aan een melkgeiten-boerderij of een echte ambachtelijke klompenmaker. Wat komt er allemaal kijken bij een gezonde balans tussen water en land in de Krimpenerwaard? Je ziet het in het poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht. Alles over ontginning, bemaling en meer.


Op avontuur in de Krimpenerwaard 

Het oer-Hollandse landschap van de Krimpenerwaard vormt een prachtig decor voor een fietstocht of een wandeling. Geniet van groene veenweidelandschappen met grazende koeien in de wei, mooie dorpjes met authentieke boerderijen en gezellige stadjes zoals Haastrecht en de bijzondere Zilverstad Schoonhoven. Water is een belangrijke factor in dit gebied met de vele sloten, riviertjes en kanalen die het landschap doorkruisen. De Krimpenerwaard is ook bekend om de overheerlijke streekproducten die je er kunt proeven. Kortom, de ideale locatie voor een spetterend dagje uit of een weekendje weg.

Lees hier het hele artikel

Fietsroute 464733 -
48,24 km

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland |Krimpen aan den IJssel | 48,24 km

Ontdek de Krimpenerwaard
Vlakbij, tussen Rotterdam en Gouda, ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid, waar je heerlijk kunt onthaasten in alle rust. De Krimpenerwaard is verrassend veelzijdig. Zo kunt genieten van het prachtige Hollandse veenweidelandschap, weidenatuur, diverse recreatiegebieden en natuurlijk sfeervolle dorpjes en historische stadjes. Je kunt er eindeloos fietsen, wandelen en varen. Om je te helpen bij je ontdekkingstocht door dit gebied, hebben we de KoeKaasRoute voor je uitgezet. De route voert langs plekken waar het agrarisch verleden nog voelbaar is: langs oude boerderijen en over historische wegen van Rotterdam en Capelle aan den IJssel via de weilanden en (kaas)boerderijen in de Krimpenerwaard naar de mooie kaasstad Gouda en weer terug.

Genieten
Op de fiets geniet je van grazende koeien en weidevogels op de langgerekte weilanden met bloemrijke slootkanten, met in de verte een monumentale boerderij. Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om een bezoekje te brengen aan de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. De route gaat langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg ook de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas, honing, eieren en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes. Je kunt starten op ieder punt op de route en je kunt natuurlijk ook een deel van de route fietsen. Met de afstandentabel in de legenda van de kaart kun je zelf de lengte van uw fietstocht bepalen. Er is ook een leuke route terug via Krimpen aan den IJssel waar het Streekmuseum je meer vertelt over de historie van de regio. Vanuit Krimpen kun je met je fiets de Waterbus nemen en vliegensvlug weer terugvaren naar Rotterdam.

Stad en land verbinden
De gemeente Rotterdam wil zijn inwoners graag kennis laten maken met de landschappen het platteland bij de stad is en wat je er allemaal kunt doen, leren en beleven. Daarom zet de gemeente Rotterdam samen met andere partijen diverse themaroutes uit. De routes maken gebruik van de fietsknooppuntensystemen, die allemaal op elkaar aansluiten. De KoeKaasRoute is ook een leuke route om met kinderen te fietsen.

De lekkerste kaas
Goudse kaas kennen we allemaal. De kazen in een vorm van een wiel met een gewicht tot wel 16 kilo zijn wereldberoemd. Omdat deze kaas al van oudsher in Gouda werd verhandeld, heet hij ‘Goudse kaas’. De Goudse kaas wordt niet in Gouda gemaakt, maar komt meestal van boerderijen in de Krimpenerwaard. Eigenlijk kan Goudse kaas overal in de hele wereld gemaakt worden, omdat het geen beschermde naam is. Goudse Boerenkaas heeft daarentegen wel de Europese erkenning ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. De Goudse Boerenkaas uit de Krimpenerwaard wint al jaren vele prijzen. Hoe komt dat toch?

Veenweidegrond
De Krimpenerwaard is een echt veenweidelandschap. Dit landschap was zo’n duizend jaar geleden nog moeras, tot het werd drooggelegd. De planten in het moeras vormden samen de veenbodem, die door de drooglegging voor een deel verdroogde. Deze bodem was dus niet geschikt voor akkerbouw - want die mag niet te nat zijn - maar wel als weiland. Een goede plek dus om vee te houden, zoals schapen, geiten en koeien.

Mals, eiwitrijk gras
De boeren in de Krimpenerwaard hebben er eeuwenlang alles aan gedaan om het gras voor hun melkveekoeien zo eiwitrijk en mals mogelijk te maken. Vervolgens zorgt de ambachtelijke manier van kaas maken met rauwe melk ervoor dat er geen smaken van dat heerlijke gras verloren gaan. Alle smaak die de koe in de melk stopt zit zo automatisch ook in de kaas. Daar komt dan ook de lekkere smaak van de kaas vandaan.
Bezoek 1 van de 11 dorpen en stadjes van de Krimpenerwaard

Kom tot rust bij één van deze leuke locaties

Bij de vele cafés en restaurants in de Krimpenerwaard kun je genieten van een heerlijk kopje koffie met appelgebak, een lekkere lunch of een uitstekende maaltijd. In de theetuinen bij prachtige boerderijen beleef je het platteland en het goede van de Krimpenerwaard. Let op: niet alle ondernemers zijn open op zondag.

De Krimpenerwaard is ook ’s nachts gastvrij. En er is keus genoeg. Van een luxe kamer in een van de sfeervolle hotelletjes tot een romantisch boerenbed onder het rieten dak van een comfortabel verbouwde hooizolder. En wat dacht je van een overnachting in een authentieke doorloopmelkwagen? Een bijzondere ervaring, exclusief voor de Krimpenerwaard!