Molen en gemalen (Haastrecht)

Wandelroute 979699

Aangeboden door:

1973 69

Omschrijving

Heerlijk wandelen door de dalende polders op de grens van de Krimpener- en Lopikerwaard. Al zo’n 1000 jaar geleden begonnen de bewoners van dit gebied met het ontginnen van het veenlandschap. Duik in de geschiedenis van de polderbemaling bij het Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht. Wandel dwars door de weidenatuur en geniet van de weidevogels bij de Hooge Boezem. Bezoek de gerestaureerde molen en pik een terrasje in het dorpje Vlist. Je wandelt langs mooie historische plekken, kasteelboerderijen en geniet ondertussen van de fraaie landschappen. Stop ook eens bij een boerderij waar streekproducten verkocht worden.


Haastrecht en het gemaal Hooge Boezem
De route start bij TOP Haastrecht, waar voldoende parkeergelegenheid te vinden is op het Concordiaplein. Je wandelt door de historische kern van het middeleeuwse stadje Haastrecht. Aan de Hoogstraat, waar het riviertje de Vlist en riviertje de IJssel elkaar ontmoeten, vind je het Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht. Een bezoekje aan dit gemaal is zeker de moeite. Hier wordt de geschiedenis van de polderbemaling prachtig in beeld gebracht. De enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag hoe de mens al eeuwen de polder van de Krimpener- en Lopikerwaard droog houdt. Kijk hier voor meer informatie.


Polderland
De route vervolgt over de kades en door de weilanden. Zorg voor goede, stevige (waterdichte) schoenen, het pad kan hier drassig zijn. Onderweg geniet je van de weidse uitzichten over het karakteristieke slagenlandschap van deze omgeving. Wanneer je het pad over de weilanden verlaten hebt wandel je richting riviertje de Vlist. Nabij knooppunt 84 ligt de Koeneschans, een voormalig schanseiland in het riviertje de Vlist. De Koeneschans ligt als verdedigingswerk in de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie. Vanaf medio 2019 kun je hier met een ‘verrekijker’-paal een doorkijkje krijgen hoe dit gebied er in het verleden uit heeft gezien. Alvast een voorproefje zien? Kijk dan hier.


De Vlist
Eén van de allermooiste polderwegen vind je langs rivier de Vlist. Voordat je aan dit gedeelte van de route begint kun je heerlijk pauzeren bij één van de horecagelegenheden in het dorpje Vlist. Wanneer je verder wandelt zie je onderweg de karakteristieke (kasteel)boerderijen en boerderijen waar streekproducten verkocht worden. Onder andere de wereldberoemde Goudse Kaas, die in deze polders wordt geproduceerd, is hier te vinden.


Boezemmolen nr.6
Wanneer je de laatste boerderij gepasseerd bent kijk je uit over een weidse moerassige vlakte: de Hooge Boezem. Dit gebied wordt door gebruikt om overtollig water na hevige regenbuien te bufferen. Tussen riviertje de Vlist en de Hooge Boezem staat de Boezemmolen nr.6. Deze gerestaureerde molen is elke zaterdag te bezoeken, wanneer de blauwe wimpel wappert ben je welkom. Kijk hier voor meer informatie. De naam van de molen doet vermoeden dat er meerdere molens hebben gestaan, en dat is ook zo. In totaal stonden er langs de Vlist 7 molens. Langs de route zie je een aantal palen staan die de locatie van de voormalige houten molens markeren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Gemeente Krimpenerwaard

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn beland. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Haastrecht (Concordiaplein, 2851VV, Haastrecht, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Haastrecht
Concordiaplein
2851VV Haastrecht
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Bredeweg
2851VB Krimpenerwaard

gouda goverwelle

Willensplein
2807PA Gouda

Het Baken (Weidelust)

Sint Jansbrug
2801PH Gouda
0182 - 53 34 31
Stuur een mail

VVV Gouda

Markt
2801JA Gouda
0182 58 91 10

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht

Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht

Gemaal

Het Gemaal de Hooge Boezem stamt uit 1872 en doet sinds 1995 d...

Meer informatie
Geen foto van Koeneschans

Koeneschans

VVV-idee

De Koeneschans, een voormalig schanseilandje in het veenrivier...

Meer informatie
Geen foto van Boezemmolen nr.6

Boezemmolen nr.6

Windmolen

Boezemmolen nr. 6 is een windmolen in Haastrecht. Deze ronde s...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Remco

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 979699 | Toegevoegd op 25-9-2018 | Laatst gewijzigd op 1-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding