Met droge voeten door het moeras

Wandelroute 854388

Aangeboden door:

1843 137

Omschrijving

De Engbertsdijksvenen in Twente is een uitgestrekt veengebied van een slordige 1000 ha, maar ooit was het nóg groter. Dit is namelijk een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Heel bijzonder: het is een van de laatste stukken levend hoogveen van het land!

Engbertsdijksvenen
Engbertsdijksvenen heeft nog een kleine kern die niet is gegraven en die groeit weer aan, dankzij dijken die het regenwater vasthouden. Het is uitgegroeid tot een heel afwisselend gebied met graslanden, bos, droge en vochtige heide en vooral veel water.

In de winter zie je hier grote groepen overnachtende ganzen. Begin maart ontwaken de heidekikkers bij de eerste warme dagen. Honderden blauwe kikkers bij elkaar: niet voor niets komen hier veel natuurliefhebbers op af! Later in het voorjaar is het de tijd voor zangvogels als boompiepers en blauwborsten en in de zomer zie je boomvalken jagen op de vele libellen. In de herfst komen er vaak kraanvogels in de schemer overvliegen, luid roepend.

Uitkijkpunt De Pluus
Vanaf de wandelpaden kun je het allemaal goed zien en voor een nog beter uitzicht over het veen stop je even bij uitkijkpunt De Pluus. De route start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, je volgt simpelweg de groene paaltjesroute.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Dorpsstraat, 7694BR, Hardenberg, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Dorpsstraat
7694BR Hardenberg
Plan route naar startpunt

Striepe

Balderhaar
49847 Wielen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Engbertsdijksvenen

Vogelkijkhut De Pluus

Vogeluitkijkhut

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie winterwandeling"

 geplaatst op:

Mooi open gebied, erg van genoten.

Frans

op:

Marije, Anders

op:

"Mooie korte route"

  op:

"Kut"

  op:

Ronald, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 854388 | Toegevoegd op 15-6-2018 | Laatst gewijzigd op 16-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding