Zilverstad en Polderpad

Wandelroute 792275

Aangeboden door:

5360 143

Omschrijving

Wandel door de gezellige historische zilverstad Schoonhoven én over de kades en weilanden van het polderlandschap eromheen. Je ziet onderweg monumentale stadswoningen, zilverwerkplaatsen, historische boerderijen, weidevogels, molens, de Koeneschans en veenriviertje de Vlist. Kom jij een dag genieten in de Krimpenerwaard?

*Deze route is rolstoelvriendelijk wanneer je vanaf knooppunt 12 naar knooppunt 84 wandelt.

Schoonhoven
De route start op de ruime parkeerplaats net buiten de historische binnenstad van Schoonhoven. Langs de restanten van de Middeleeuwse stadsmuur loopt je via de Veerpoort richting de Haven. In Schoonhoven is de enige beroepsopleiding tot goud- of zilversmid van Nederland gevestigd. Daarom staat Schoonhoven bekend als zilverstad van Nederland. Je vindt er het Nederlands Zilvermuseum en veel zilverwerkplaatsen en ateliers waar de zilverwaren verkocht worden. Maar niet alleen ambacht is hier al lange tijd te vinden, ook de monumentale panden in het centrum laten nog zien hoe het vroeger was. Er is volop gelegenheid voor een hapje en een drankje op de leuke terrassen in dit gezellige stadje.

In Schoonhoven worden door het jaar heen veel evenementen georganiseerd, zoals de Zilverdag op Tweede Pinksterdag en Bartholomeusdag eind september. Kijk voor de actuele evenementenkalender op www.schoonhoven.info.

Polderlandschap
Net buiten de stad wandel je direct het weidse polderlandschap in. Tussen de wilgenbomen door vang je een glimp op van de molens en kijk je uit over het karakteristieke slagenlandschap. Onderweg zijn er, afhankelijk van het seizoen, verschillende weidevogels en roofvogels te spotten. Vanaf knooppunt 12 t/m 85 verlaat je de verharde weg en gaat de route over een kade en over het ‘Kraamvrouwenpad’. Dit pad, dwars door een weiland, werd vroeger door artsen gebruikt om vanuit Stolwijk in allerijl naar barende boerinnen in Vlist te snellen.

Let op! Vanwege het broedseizoen is dit gedeelte van het pad van 15 maart t/m 15 juli niet toegestaan voor wandelaars. Ook is dit gedeelte niet toegestaan voor honden. De route kan dan afgesneden worden door van knooppunt 12 naar knooppunt 84 te gaan.

Vlist
Vanuit de weilanden loop je een stuk langs het veenriviertje de Vlist, waar ook heerlijk op gekanood kan worden. Langs de Vlist zijn vele historische boerderijen te vinden. Ook is er in de kleine dorpskern gelegenheid om even bij te komen op één van de terrassen. Nabij knooppunt 84 ligt de Koeneschans, een voormalig schanseiland in het riviertje de Vlist. De Koeneschans ligt als verdedigingswerk in de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie. Vanaf medio 2019 kun je hier met een ‘verrekijker’-paal een doorkijkje krijgen hoe dit gebied er in het verleden uit heeft gezien.

Op het laatste deel van de route volg je het riviertje de Vlist verder tot aan de stad Schoonhoven. Vlak voor je de stad nadert kom je langs de Bonrepasmolen, een molen uit de begin 17e eeuw die gebouwd was om de polders rondom Schoonhoven droog te malen. De route eindigt in de binnenstad van Schoonhoven, waar je volop de gelegenheid hebt om na te genieten van deze wandeling bij één van de horecagelegenheden. Nog energie over? Breng een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum.

Verder op pad gaan door de Krimpenerwaard? Neem dan hier een kijkje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Gemeente Krimpenerwaard

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn beland. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Schoonhoven (Buiten de Veerpoort, 2871CC, Schoonhoven, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Schoonhoven
Buiten de Veerpoort
2871CC Schoonhoven
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Buiten de Veerpoort
2871CC Krimpenerwaard

VVV Groot Ammers in Kantoorboekhandel & Novy M. Bikker

Voorstraat
2964AH Molenwaard
0184 66 24 95
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Cafe de Blauwe Duif

Café de Blauwe duif

Fietscafe

Café de Blauwe duif is een bruine kroeg midden in het centrum ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bonrepasmolen

Bonrepasmolen

Windmolen

De Bonrepasmolen is een wipmolen die omstreeks 1600 in Vlist w...

Meer informatie
Geen foto van Koeneschans

Koeneschans

VVV-idee

De Koeneschans, een voormalig schanseilandje in het veenrivier...

Meer informatie
Geen foto van Nederlands Zilvermuseum

Nederlands Zilvermuseum

Museum

Dit voormalige klooster werd in 1412 gebouwd, maar grotendeels...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 792275 | Toegevoegd op 19-4-2018 | Laatst gewijzigd op 2-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding