Doorstappen door het Witte Veen

Wandelroute 735161

Aangeboden door:

7617 335

Omschrijving

Ga lekker op pad en maak kennis met het Witte Veen, een natuurgebied bij Buurse op de grens met Duitsland. Dit gebied staat bekend om het gevarieerde landschap met heidevelden, grasland, waterplassen, bossen en hoogveen. Verder vind je hier ook grenspalen, smokkelaarspaden en andere overblijfselen uit het verleden.

Oude smokkelaarspaden
Het startpunt van deze wandeling ligt net over de Duitse grens. Vanuit hier zet je meteen koers naar de Nederlandse grens en vervolgens wandel je de natuur van het Witte Veen in. Vroeger was dit gebied geliefd bij smokkelaars die hun spullen ongezien de grens over konden smokkelen. Controlebeambten liepen hun surveillance hier vanuit boerderij het Markslag, maar zij konden lang niet alle smokkelaars tegenhouden. Tegenwoordig zijn de grenzen tussen Nederland en Duitsland open, maar je vindt hier wel nog steeds sporen die je mee terugnemen naar de tijd dat dit niet zo was. Denk bijvoorbeeld aan grenspalen van voor 1795.
 
Behoud van de natuur
Aan het einde van de route kom je uit bij de Haarmühle. Bij deze oude watermolen vind je een vroegere schuur die is omgetoverd tot een gezellig restaurant. Strijk hier neer voor een lekker hapje en een drankje terwijl je uitrust na je tocht. Genieten maar!

Vogels spotten
Houd je van vogels? Dan kun je onderweg een pauze inlassen bij het vogelkijkscherm aan de Gervingshoekweg. Neem hier de tijd om rustig een beetje te turen en voor je het weet spot je allerlei bijzondere vogels. Je vindt hier onder andere wilde eenden, slobeenden, kuifeenden, grauwe ganzen en dodaars.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Haarmuhle (Haarmühle, Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Haarmuhle
Haarmühle
Plan route naar startpunt

Haaksbergener Straße
48683 Ahaus

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants090.png

Haarmühle

Restaurant

De Haarmühle is een oude watermolen die ver over de Duitse gre...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtig!!"

 geplaatst op:  

Wij hebben de auto geparkeerd aan de Witteveenweg (thv chaletpark de Markslag) en vandaar de paarse route gelopen (9,8 km).

Johan

op:

"Nat maar leuk"

 geplaatst op:

Tussen Z81 en Z82 loopt de route niet zoals in de app aangegeven. Verder van de beek af.

"Verrassend"

  op:

Robbert

op:

Marc

op:

"Toppie! ??punten.????"

  op:

"Toppie! ??punten.????"

  op:

Louis, Anders

op:

Michel, Anders

op:

manon, Anders

op:

Marco

op:

Dennis

op:

"Mooi"

 geplaatst op:

Lekker gepauzeerd bij de Hahrmuhle

Wim

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

De stem is niet zinvol hierbij. Je moet r. Z zoveel lopen zonder dat je weet in welke richting dat is. Beter op de kaart lopen.

"8,5km genieten van een prachtige omgeving dwars door de natuurlijk."

 geplaatst op:

Heerlijke wandelroute door een prachtige omgeving. Daarna lekker even bij komen In de Haarmhule. Smalle paden en oppassen met de mountain bikers. Regelmatig worden de paden gedeeld. 8,5km genieten, een aanrader.

"Vriendelijk landschap"

 geplaatst op:

Een mooie route met afwisselend landschap en we kwamen Schotse Hooglanders tegen. Erg leuk. Wel loopt een groot deel van de route gelijk aan het fietspad, wat op een mooie zondagmiddag best druk is. De Haarmühle is een mooie plek waar je prima kan eten voor een vriendelijke prijs.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 735161 | Toegevoegd op 25-9-2017 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding