Wandelen in Lier, stad aan het water

Wandelroute 682024

Aangeboden door:

614 13

Omschrijving

"Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen; waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van 't mijmerend, magere Kempenland, daar is het." Lier, een gezellig stadje aan de Nete, zal voor altijd verbonden blijven met de naam van schrijver Felix Timmermans.

Van 13de kind tot levensgenieter
Felix Timmermans werd geboren op 5 juli 1886 als dertiende van veertien kinderen. Al op de leeftijd van 17 jaar publiceerde hij voor het eerst in “Vlaamsche Arbeid”. Eerst schreef hij eerder somber getinte werken. Maar na een zware ziekte keerde het tij en vloeide “Pallieter” (1916) uit zijn hand, een ode aan het leven. Ondertussen zijn de woorden “pallieter” en “pallieteren” zelfs opgenomen in de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal! In 1922 kreeg hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Literatuur voor zijn novelle "De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa begijntjen". Zijn werk werd in 27 talen gepubliceerd. In 1947 overleed hij aan hartfalen en liet een indrukwekkend oeuvre na.

Met Timmermans door Lier
Het begijnhof was voor Timmermans een grote inspiratiebron. Naast de Sint-Margaritakerk staat het standbeeld van de sierlijke Symforosa . Zij is het hoofdpersonage uit de novelle 'De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntje'. Vervolgens kom je, aan de scheiding van de Grote en Kleine Nete, de gedenkplaat tegen voor Timmermans, die 50 jaar na zijn overlijden werd geplaatst. Uiteraard mag je ook zijn geboortehuis niet missen, in de Heyderstraat 30. Verder kom je al wandelend een overvloed aan verwijzingen tegen: het standbeeld ‘Paard van Pallieter’, het standbeeld van Pallieter zelf, café Pallieter, …

Pallieteren langs het water
Naast met kasseien bezette straatjes, de Zimmertoren en gezellige winkelstraten, heeft Lier ook een 5km lange stadsvest. Deze groene gordel omarmt de stad en het is er heerlijk flaneren langs de Nete op zonnige dagen. Zin in een culinair plezierke? Ga dan voor een kopje lokaal gebrande koffie vergezeld van een Liers Vlaaike. Dag mag je gewoonweg niet missen!

Vraag de brochure bij Visit Lier en volgt de pijltjes doorheen de Netestad.

Copyright foto's: Mie De Backer en Toerisme Provincie Antwerpen

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: De Kempen

Net over de grens van Noord-Brabant vind je de Antwerpse Kempen. Geniet hier van bossen, heidevelden, prachtige oude bezienswaardigheden zoals begijnhoven en abdijen en gezellige stadjes en dorpen als Turnhout, Lier en Malle. Verder kun je je hier culinair in de watten laten leggen met de lekkerste streekgerechten

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Grote Markt, 2500, Lier, Antwerpen, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Lier
Grote Markt
2500 Lier
Plan route naar startpunt

Antoon Van Dijcklaan
2500 Lier

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Foto_Gummaruskerk_

Sint-Gummaruskerk

Kerk

De Sint-Gummaruskerk is een mooi voorbeeld van Brabantse hoogg...

Meer informatie
Geen foto van Begijnhof Lier

Begijnhof Lier

Begijnhof

Lier bezit nog een prachtig begijnhof dat reeds in de 13de eeu...

Meer informatie
Geen foto van Timmermans-Opsomerhuis

Timmermans-Opsomerhuis

Museum

Het Timmermans-Opsomerhuis is een museum in Lier waar je meer ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 682024 | Toegevoegd op 3-8-2017 | Laatst gewijzigd op 22-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding