Peertsboswandeling

Wandelroute 682006

Aangeboden door:

962 20

Omschrijving

Historisch en landschappelijk erfgoed


In Herentals kom je als wandelliefhebber zeker aan je trekken. Deze wandelroute combineert twee wandelingen langs de mooiste plekjes in de historische stad en door het afwisselende landschap van de hoger gelegen Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete.

Vestingstad


Herentals beleefde haar historische hoogtepunt in de veertiende eeuw met de bloei van wol- en lakennijverheid. Je waant je terug in de tijd bij de klassieke vijftiende-eeuwse Lakenhal en de achthoekige belforttoren met beiaard, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Van de middeleeuwse versterking kun je de Nonnenvest, Begijnenvest, Zandpoort en de Bovenpoort nog bewonderen. Het oorspronkelijke profiel is nog het best zichtbaar aan de Nonnenvest, waar de wal een hoogte van tien tot twaalf meter bereikt.

Historisch bos


De wandeling gaat verder door het Peertsbos, ten noordwesten van de stad. De eerste vermelding van het bos vinden we in een oorkonde uit 1221. De naam komt van het Middelnederlandse woord ‘Pertse’: grenspaal. Nu genieten we hier vooral van de natuur, toen werd het bos geëxploiteerd als middelhoutbos. Er mochten per hectare tien tot twintig bomen uitgroeien. De andere bomen werden elke tien tot vijftien jaar gekapt en gebruikt om te koken, te verwarmen en als timmerhout. De gemeente doet er alles aan om het Peertsbos opnieuw afwisselender te maken. Je vindt er nu al een rijke flora en fauna met diverse naald- en loofbomen, de gele plomp, eendenkroos, pijlkruid, egelskop. Ook sleedoorn, leverkruid, moerasandoorn, boerenwormkruid, sint-janskruid en veel klimop groeien hier volop.

Copyright foto's: Mie De Backer en Ronny Van Den Bosch

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: De Kempen

Net over de grens van Noord-Brabant vind je de Antwerpse Kempen. Geniet hier van bossen, heidevelden, prachtige oude bezienswaardigheden zoals begijnhoven en abdijen en gezellige stadjes en dorpen als Turnhout, Lier en Malle. Verder kun je je hier culinair in de watten laten leggen met de lekkerste streekgerechten

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Vorselaarsebaan, 2200, Herentals, Flandes, Bélgica
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Herentals
Vorselaarsebaan
2200 Herentals
Plan route naar startpunt

Kabienstraat
2290 Vorselaar

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Hidrodoe

Hidrodoe

Museum

Hidrodoe is waterplezier binnen en buiten, met een indoorrivie...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 682006 | Toegevoegd op 3-8-2017 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding