Een mooie wandeling over de Grebbeberg

Wandelroute 549762

Aangeboden door:

13241 167

Omschrijving

De Grebbeberg vormt het abrupte einde (of het begin) van de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt er prachtig wandelen door stille bossen en eventjes helemaal tot rust komen. Tijdens deze tocht kom je ook langs Kasteel Heimerstein.

De Grebbeberg
Het bos op de Grebbeberg bestaat voornamelijk uit eiken. Er groeien typische bosplanten als vingerhoedskruid en adelaarsvaren. Langs de steile helling naar de rivier groeien hazelaar en marjolein. Lopend langs de onderkant van de steilrand kijk je uit over het water en zie je enkele bastions liggen die uit 1785 dateren. Even verderop loop je langs het Valleikanaal de Gelderse Vallei binnen. Wat is het landschap hier ineens vlak en uitgestrekt.

Kasteel Heimerstein
In de buurtschap Laareind kom je langs de plek waar van 1331 tot 1820 Kasteel Levendaal stond. Op die historische plaats staat nu een oude lindeboom op een boerenerf dat ook Levendaal heet. Iets verderop staat Kasteel Heimerstein. De oorspronkelijke burcht werd tijdens de Slag om de Grebbeberg in 1940 compleet vernietigd. In 1946 is het kasteel weer opgebouwd, zij het niet in oude stijl. Via de mooie bossen op de Laarsenberg kom je weer bij het vertrekpunt: 't Paviljoen Rhenen (Bar/Lounge, Restaurant & Hotel). Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje, maar je kunt er ook overnachten.

Koninklijk uitzicht
Vanaf het pad langs het water onderaan de Grebbeberg kun je met een trap naar boven als je wilt genieten van een prachtig uitzicht. Het is een flinke klim, maar je wordt ervoor beloond met een panorama over natuurgebied de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Je vindt hier bovendien een oude ringwalburg waar de Koningstafel ligt, een plateau. Een historische plek waar voormalige vorsten feestten en genoten van het uitzicht.

Wil je verder op pad door deze mooie omgeving? Probeer dan eens route 520258 door Rhenen.

In de Gelderse Vallei vind je de eeuwenoude bouwwerken van de Grebbelinie. Meer lezen over dit unieke stukje historie? Klik dan hier.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

't Paviljoen Rhenen (Bar/Lounge, Restaurant & Hotel)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
't Paviljoen Rhenen (Bar/Lounge, Restaurant & Hotel)
Grebbeweg
3911 AV Rhenen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Heimersteinselaan
3911AZ Rhenen

Treinstation Rhenen

Stationsplein 1
3911BK Rhenen

VVV Rhenen

Markt 20
3911 LJ Rhenen
0317 61 23 33
Stuur een mail

Informatiecentrum De Blauwe Kamer

Blaauwe Kamer 14
6702 PA Wageningen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Hotel - Restaurant - Barlounge â??â??t Paviljoenâ??

't Paviljoen Rhenen (Bar/Lounge, Restaurant & Hotel)

Hotel

't Paviljoen Rhenen (Bar/Lounge, Restaurant & Hotel) ligt in d...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/utr_heimerstein_jan_de_beier.jpg

Kasteel Heimerstein

Kasteel

Dit kasteel werd tijdens de oorlog verwoest en in 1946 weer vo...

Meer informatie
Grebbesluis

Grebbesluis

VVV-idee

Al eeuwenlang vind je rond Renswoude geheimzinnige verdediging...

Meer informatie
De Koningstafel in Rhenen

De Koningstafel in Rhenen

VVV-idee

Een flinke klim naar boven maar dan word je beloond met een pr...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route, alleen even opletten"

 geplaatst op:

Nadat je het bos tegenover het paviljoen bent ingelopen, geeft de app aan dat je naar rechts en dan naar beneden moet. Dit stukje is verboden toegang (staat een bordje), net daarnaast loopt ook een pad, maar bespaar je de moeite..... Na een hele stijle afdaling vind je alleen maar prikkeldraad.... Terug naar boven klauteren en dan iets verderop rechts met de keurig aangelegde trap naar beneden werkt beter :-) GPS overigens noodzakelijk voor deze route!

"Veel fietspad!"

 geplaatst op:

Best wel een mooie wandeling, maar niet te lopen zonder een GPS! Er is verder geen enkele aanwijzing hoe de route loopt. Alleen op het kaartje is het bijna onmogelijk de weg te vinden. De route loopt voor een groot deel over fietspaden en dat is op zich niet zo erg alleen maar lastig omdat je continu de berm in moet om fietsers te laten passeren!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 549762 | Toegevoegd op 9-2-2017 | Laatst gewijzigd op 29-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding