Wandelen door het Mantingerveld

Wandelroute 542928

Aangeboden door:

7804 117

Omschrijving

Nieuw-Balinge wordt omringd door mooie natuurgebieden die het ontdekken waard zijn. Struin over stuifzandheuvels met jeneverbesstruiken en heidevelden met kleine vennen en zoek vervolgens de beschutting op in groene eikenbossen. De stilte wordt hier alleen maar verbroken door fluitende vogeltjes en andere natuurgeluiden. De ideale plek om je hoofd leeg te maken.

Van losse gebieden naar één geheel
Deze route neemt je mee door het natuurgebied het Mantingerveld. Dit gebied heeft lange tijd bestaan uit een aantal los van elkaar liggende natuurgebiedjes. Sinds 1992 heeft Natuurmonumenten er alles aan gedaan om hier een aaneengesloten natuurgebied van te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat de flora en fauna is opgebloeid in dit gebied. Je vindt hier onder andere heikikkers, levendbarende hagedissen en ringslangen. De heidevelden in dit gebied worden op een natuurlijke manier in stand gehouden door er schapen en hooglanders te laten grazen. In de nattere delen van het gebied krijgen planten zoals het klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw weer de ruimte om te groeien.

Grand Café – Hotel Martensplek
Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Grand Café – Hotel Martensplek. Hier kun je aan het einde van je wandeling neerstrijken voor een heerlijke warme maaltijd, maar je kunt hier ook overnachten. Dan kun je de volgende dag route 178512, 178509 of 115916 volgen vanuit hier.

Nieuw-Balinge
Deze route leidt je vlak langs het dorpje Nieuw-Balinge. Dit dorpje is een veenkolonie die is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. Voorheen vond je hier een smalle strook veen tussen de heidevelden van Mantinge en Gees, maar al snel werd dit stukje veen afgegraven. Daarna werden er naaldbomen aangeplant in dit gebied om te voldoen aan de grote vraag naar hout en vervolgens werd het omgevormd tot een landbouwgebied. Ten oosten van dit gebied werden er ook delen van heidevelden ontgonnen en zo ontstond dit dorpje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Kingpolis

Met de fietsverzekeringen van Kingpolis is je fiets altijd goed verzekerd tegen schade en diefstal. Van stadsfietsen tot e-bikes en bakfietsen. Dan kun je dus met een gerust hart eropuit gaan met je stalen ros. De fietsverzekeringen van Kingpolis zijn zowel in 2016 als in 2018 als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Grand Café - Hotel Martensplek (Haarweg, 7936 TP, Tiendeveen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Grand Café - Hotel Martensplek
Haarweg
7936 TP Tiendeveen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Middenweg
7936 Hoogeveen

Informatiecentrum de Blinkerd

De Blinkerd
9419 TL Drijber

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hotel Martensplek

Grand Café - Hotel Martensplek

Restaurant

Grand Café – Hotel Martensplek is gelegen aan de rand van het ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route over het Mantinger veld"

 geplaatst op:

Uitgestrekte heidevelden en mooie grote geneverbesbossen. Jammergenoeg veel rechte oasen en veel verhard.

"Top"

 geplaatst op:

Top

"Mooie stukken maar teveel asfalt en lange saaie stukken"

 geplaatst op:

Meer zijpaadjes door natuurgebied

Bnstables, Anders

op:

Wim, Anders

op:

Dick

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 542928 | Toegevoegd op 28-12-2016 | Laatst gewijzigd op 30-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding