De Bolle Jan-route

Wandelroute 538572

Aangeboden door:

6171 181

Omschrijving

Begin 1900 was Altweerterheide niet meer dan woeste grond: een mix van heide, stuifzand en vennen. Nu kun je er heerlijk wandelen. Dankzij Bolle Jan.

Bolle Jan
Weerter handelaar Jan Henderiks, bijgenaamd Bolle Jan vanwege zijn handel in bloembollen, koopt in 1911 maar liefst 80 hectare woeste grond van de Altweerterheide. Hij geeft opdracht het gebied te ontginnen en staat daarmee aan de wieg van Altweerterheide als dorp en natuurgebied. Loop even de Karelkeweg in om de vervallen ontginningsboerderij te zien: Klein Karelke. Naar lokaal gebruik was hier ook een cafeetje in gevestigd. Voor de arbeiders die de grond met schop en paardenploeg ontgonnen.

Groot Karelke
De route biedt je een blik op het mooie afwisselende landschap in deze regio. Je loopt door naaldbossen, loofbossen en weilanden en akkers. Voor Nederlandse begrippen is het hier opvallend rustig. Op het einde van de route zie je in de velden een boerenbedrijf met een opvallend wit gebouw. Dit was Groot Karelke, de grote ontginningsboerderij van Bolle Jan. Sinds 1928 wordt hij bewoond door een Friese familie.

Schapensmokkel
Handelaar Bolle Jan heeft om meerdere redenen een plaatsje in het lokale collectieve geheugen gekregen. Hij is ook de man die op 19 december 1916 met behulp van enkele werklieden maar liefst 850 schapen naar het door de Duitsers bezette België weet te smokkelen. Vanaf zijn boerderij trok hij door een niemandsland waar zich hooguit enkele Nederlandse grenswachten bevonden om de staat van beleg te handhaven. De kudde en de ‘gelegenheidsherders’ weten de grens over te steken waar de Duitsers even de dodelijke 2000 volt van de Dodendraad halen. De schapen waren waarschijnlijk bestemd voor Kamp Beverlo, waar 40.000 Duitse soldaten hun kerst vierden voordat ze naar het front vertrokken. Enkele dagen later bekent Bolle Jan aan de marechaussee de verkoop aan een Duitse handelaar.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

CROSSMOOR - DOMEIN LAURABOS (Laurabosweg, 6006 VR, Weert, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
CROSSMOOR - DOMEIN LAURABOS
Laurabosweg
6006 VR Weert
Plan route naar startpunt

Weerterweg
3950 Bocholt

Watertap: gratis water voor onderweg

Geurtsvenweg 4
6006SN Weert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Crossmoor

CROSSMOOR - DOMEIN LAURABOS

Restaurant

Crossmoor is een golfterrein, maar iedereen is hier welkom. He...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

judith, Anders

op:

Jolique, Anders

op:

Richard , Anders

op:

Annelou, Anders

op:

Sjors, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 538572 | Toegevoegd op 16-11-2016 | Laatst gewijzigd op 24-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding