Wandelen door Blesdijke en omgeving

Wandelroute 527822

Aangeboden door:

3518 75

Omschrijving

Op de grens tussen Overijssel en Friesland vind je een afwisselend landschap vol rust en ruimte. Ideaal voor een wandeling, zeker omdat je langs enkele markante bezienswaardigheden loopt.

Blesdijke
Je start de route in Blesdijk, een lintdorpje in Friesland waar je enkele karakteristieke oude boerderijen ziet. Ook kom je langs de dorpskerk die uit 1843 dateert. Zijn veertiende-eeuwse voorganger zou in 1836 ingestort zijn. Buiten het dorp loop je langs gras- en akkerlanden. Af en toe loop je even een paadje in dat wordt omsloten door de bomen. Het is hier heerlijk rustig, ideaal dus om even je hoofd leeg te maken of bij te kletsen met vrienden of familie.

Paasloo
Het dorpje Paasloo ligt in de Kop van Overijssel. Je komt hier onder meer langs de tonmolen, de enige in Nederland. Ook de kerk uit 1336 valt op: het schip komt overeen met een Overijsselse boerderij. Net voorbij het dorp wandel je een stukje over de prachtige Blesdijkerheide. Wat ooit een uitgestrekte heideveld was, is in de jaren zestig met bossen beplant. De stilte is er niet minder om. Bij B&B De Markestee in Blesdijke geniet je verder van een comfortabele vakantie.

Unieke tonmolen
De tonmolen in Paasloo werd in 1899 gebouwd door een plaatselijke landbouwer, Berend Krol. Net als bij andere boeren in de omgeving stond ook bij Krol het land regelmatig blank. Het liefst wilde Krol dit probleem te lijf gaan door de grond met een windmolen droog te malen. Voor een traditionele molen zouden er echter teveel bomen gekapt moeten worden om voor voldoende windvang te zorgen. Dus ontwierp Krol een molen waarbij de wind werd gevangen door cirkelvormig gemonteerde verticale lamellen die in het horizontale vlak draaien. In 1952 ging de originele tonmolen door een zware storm verloren. Het exemplaar wat je tegenwoordig ziet, is een replica uit 2002.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

a41
a41 (Binnenweg, 8378JJ, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

a41
Jouw startpunt
Knooppunt a41
Binnenweg
8378JJ Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Paasloërweg
8378JJ Steenwijkerland

Parkeerplaats centrum

Binnenweg
8378 Steenwijkerland

Bezoekerscentrum De Weerribben

Hoogeweg
8376 Steenwijkerland

Tourist Info Ossenzijl

Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
+31 (0)546 47 72 72
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooi, maar korter."

 geplaatst op:

Op de kaart staan sommige pijltjes op en neer, waardoor er soms dubbel gemeten wordt. Route is inderdaad maar 10 kilometer.

"Afstand bijna 10 km . Mooie route , relatief veel verhard."

  op:

"Mooi, maar lang geen 18 km"

 geplaatst op:

De route is mooi, maar lang geen 18 km. Hooguit 12.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 527822 | Toegevoegd op 4-10-2016 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding