Riviertjes tellen bij Abcoude

Wandelroute 524547

Aangeboden door:

3952 83

Omschrijving

Onder de spreekwoordelijke rook van Amsterdam kun je je onderdompelen in de natuur en de stilte rondom Abcoude. Een ideale omgeving dus voor een verkwikkende wandeling.

Rivierengebied
In de polders rondom Abcoude vind je behalve mooie vergezichten ook een heerlijke rust. Je wandelt lange tijd langs het water. Zo loop je een stukje langs het Abcouder Meer. Ook volg je even de loop van de riviertjes de Holendrecht, Waver, Gein, Angstel en Winkel. Dat levert af en toe van die heerlijk karakteristieke Hollandse plaatjes op, bijvoorbeeld bij de Stokkelaarsbrug en de Voetangelbrug.

Historisch Abcoude
Je loopt ook door de prachtige oude kern van Abcoude. Je ziet hier onder meer de gotische dorpskerk die oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw stamt. Verder mag de ophaalbare Hulksbrug er ook zijn. Even verderop fiets je langs het molenrestant Polder Winkel. Deze molen werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. Vervolgens wandel je via Stokkelaarsbrug verder in de richting van Ouderkerk aan de Amstel.

Noormannenpoortje
In de dorpskerk van Abcoude zie je aan de noordzijde van het koor nog een relatief lage deur, het Noormannenpoortje. De meeste van deze poortjes (ook wel Noormannendeur genoemd) hebben een hoogte van ongeveer anderhalve meter. Volgens de overlevering zijn de deuren door de Noormannen aangebracht. Zij zouden de lokale bewoners hebben verplicht om de kerk via deze deur te verlaten. Door de geringe hoogte moesten de mensen dan bukken, zodat ze meteen een buiging naar het noorden (en daarmee naar de Noormannen) maakten. Sommige kerkgangers liepen echter achterstevoren de kerk uit, zodat ze hun achterwerk naar de bezetters richten. In werkelijkheid moesten de mensen via dit deurtje een donker deel van de kerk in, waarna ze (na de loutering van de preek) het gebouw door een zonbeschenen deur konden verlaten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Ereprijs
1391TA De Ronde Venen
Plan route naar startpunt

abcoude

Spoorlaan
1391SZ De Ronde Venen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Polder Winkel (romp/restant)

Polder Winkel (romp/restant)

Windmolen

Deze wipmolen is vermoedelijk in de 18e eeuw gebouwd. Nu is er...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 524547 | Toegevoegd op 27-9-2016 | Laatst gewijzigd op 24-4-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding