Wandelen langs de oever van de Eemsmonding

Wandelroute 524086

Aangeboden door:

7102 74

Omschrijving

Bij de Eemsmonding mondt de rivier de Eems uit in de Waddenzee en de Noordzee. Op deze route fiets je langs de oevers van dit water, waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Ook maak je kennis met de kleine dorpjes Termunterzijl, Termunten en het gehucht Dallingeweer.

Van dorpje naar dorpje
Het startpunt van deze wandeling ligt aan de rand van Termunterzijl. Dit dorp is ontstaan in 1601 en je vindt er nog tal van oude huizen en andere bouwwerken. Zo kun je onder andere de Boog van Ziel bewonderen, een mooie brug uit 1725 boven een oude sluis. Rond de 19e eeuw was Termunterzijl een vissersplaatsje waar veel gehandeld werd. In de twintigste eeuw maakte de vishandel in de haven van Termunterzijl plaats voor recreatieve scheepvaart. Nu vind je nog steeds veel pleziervaarten in de haven. Vanuit Termunterzijl wandel je verder naar Termunten, een dorpje dat ontstond op een wierde. Vervolgens wandel je via Dallingeweer naar de oever van de Eemsmonding.

Hotel Termunterzijl
Op de dijken aan de rand van de Eemsmonding kun je genieten van de rust, terwijl je weer terug wandelt naar Termunterzijl. Daar kun je terecht bij Hotel Termunterzijl voor een hapje , een drankje of een overnachting. Vanuit hier kun je ook route 494451, 494461 en 494478 volgen.

De historie van de Eemsmonding
De Eemsmonding heeft niet altijd zo uitgezien zoals het nu uitziet. Tot de late middeleeuwen lag hier namelijk nog een veenlandschap, maar door overstromingen en stormvloeden is dit gebied bedolven onder het water. Er gingen daarbij onder andere verschillende dorpjes verloren. Het vasteland aan de rand van de Eemsmonding wordt tegenwoordig beschermd tegen het water door middel van dijken en gemalen die overtollig water wegpompen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Termunterzijl (Mello Coendersbuurt, 9948 PN, Termunterzijl, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Termunterzijl
Mello Coendersbuurt
9948 PN Termunterzijl
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Valgenweg
9948PR Delfzijl

Dollard Bezoekerscentrum Reidehoeve

Fiemel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Hotel Termunterzijl

Hotel Termunterzijl

Restaurant

Hotel Termunterzijl is gevestigd in Termunterzijl, een pittore...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Heerlijk die stilte."

 geplaatst op:  

Goed te doen in de rolstoel. Je moet wel erg allert zijn op auto's, bijna de hele route gaat nm over de gewone weg. Het was zondag en best druk met autos. Is een aanrader voor rollers.

"Geen route met hond"

 geplaatst op:

Mooie route maar minder geschikt met een hond het stuk op de dijk is verboden voor honden ook aangelijnd

"Leuk."

 geplaatst op:

Leuke route. Wel een deel mogelijk veel autoverkeer met name op de zondag. Verder prima wandelroute. Met als tip vis eten bij Landman in Termunten.

"Waardeloos"

 geplaatst op:

Geen goede omschrijving

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 524086 | Toegevoegd op 26-9-2016 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding