Tiendwegroute, Wandelen door de Krimpenerwaard

Wandelroute 465308

Aangeboden door:

7335 90

Omschrijving

Landscheiding

Je wandelt over een landscheiding, een lage kade die vaak al bij de ontginning werd aangelegd. De kade vormde de scheiding tussen de nieuwe percelen en het nog niet ontgonnen veenmoeras. De bomen en struiken langs de kade gebruikten de de Nesse, een open weidegebied met lange, smalle percelen en talrijke sloten.

Berkenwoudse Boezem

Overtollig polderwater werd tijdelijk opgeslagen in boezemwateren, zoals de Berkenwoudse Boezem. Hiervandaan werd het met windmolens in de Hollandse IJssel geloosd. Na ruim 1 km liggen links de fundamenten van een molen die het water van de lage boezem in de hoge boezem maalde. Toen krachtige stoommachines de taak van de molens overnamen, verloren de boezemwateren hun functie. De eilandjes in het water raakten in de loop van de tijd steeds meer verdroogd en verruigd. Dankzij een particuliere gift kon bij een eiland de bovenlaag worden afgeplagd. Daardoor kan er nu weer riet groeien en ontstaat een ideaal leefgebied voor moerasvogels als waterral en roerdomp.

Tiendweg

Vanaf het jaar 1000 trokken pioniers steeds verder het veenmoeras in. Ze groeven sloten om het overtollige water af te voeren en zetten lange, smalle percelen uit. Haaks op de nieuwe percelen kwamen smalle tiendwegen. De naam komt mogelijk van het tiende deel van de opbrengst dat de pachters hier vroeger aan hun landheer moesten afdragen. Een andere verklaring is dat tiendweg afgeleid is van het oude woord ‘tijen’, het trekken van karren of platte schuiten door de boeren. Tijen kan verder ook verwijzen naar het wegstromen van overtollig water. Op mooie zomeravonden is op veel plaatsen het snorrende geluid van de veenmol te horen. 

Ruig bos

Rechts van de tiendweg zijn diverse rustpunten met uitzicht op Polder Kattendijksblok. Links doemen de Kattendijksblokboezem en de Stolwijkse Boezem (met wandelpad) op. Elke polder kreeg destijds een eigen afwatering richting de Hollandse IJssel, vandaar dat hier enkele boezems vlak naast elkaar liggen. Inmiddels zijn ook deze boezemwateren gedeeltelijk dichtgegroeid. In het moerasbos huizen vele zangvogels en in de graslanden bloeien in het voorjaar soorten als rietorchis, spaanse ruiter, tormentil en veenpluis.

Vogelplas

Midden in Polder Middelblok heeft het Zuid-Hollands Landschap een vogelplas uitgegraven. Een wandelpad naar de vogelkijkhut begint in de bocht van het fietspad. De oevers van de plas zijn ondiep, zodat steltlopers als de grutto hier hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen. De plas zelf is het terrein van eenden, zwanen en aalscholvers.

Weidevogels

Weidevogels willen graag ver om zich heen kunnen kijken en zoeken daarom open delen van de polder op. Het Zuid- Hollands Landschap doet er alles aan om het deze vogels naar de zin te maken. Zo worden veel percelen pas laat gemaaid en nooit te veel tegelijk. Op andere weilanden grazen koeien en in het voorjaar zijn er weilanden en greppels die plasdras staan. Zo ontstaat een breed aanbod aan nestplaatsen, slaapplekken en weilanden waar de vogels naar voedsel kunnen zoeken.

Polder Het Beijersche

Deze polder kenmerkt zich door brede weteringen, veenputten en wat meer begroeiing. Halverwege het pad kunt u links via een pad naar een vogelkijkscherm dat uitkijkt over de plasdras van Polder Veerstalblok.

Berkenwoudse Driehoek

De Berkenwoudse Driehoek is een gevarieerd natuurgebied met onder meer open grasland, rietpercelen, houtkaden en twee eendenkooien. Afgegraven percelen en bosschages zorgen voor extra variatie. In de zomer zijn de sloten gevuld met een tapijt van krabbescheer. Zwarte sterns nestelen op de puntige waterplanten en de groene glazenmaker, een zeldzame libel, is zelfs helemaal afhankelijk van deze plant. Ook de prachtige bruine kiekendief is hier regelmatig te zien. Links van de kade staat het water erg hoog. Dit gebied heeft in 1994 een eigen waterhuishouding gekregen. Daardoor is het water een stuk schoner geworden en is het aantal soorten waterdieren toegenomen.

Welkom in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is het Groene Hart op zijn mooist. Deze wandeling neem je mee langs graslanden en sloten die zich uitstrekken tot aan de horizon. Onderweg vertellen houtkaden, boezemwateren en tiendwegen het verhaal van de ontginningsgeschiedenis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Gemeente Krimpenerwaard

Wie de Krimpenerwaard verkent, heeft het gevoel in een levensgroot en prachtig schilderij te zijn beland. Alles voor een heerlijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land vind je in de Krimpenerwaard.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

45
45 (Zuid-Holland, 2825NB, Berkenwoude, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

45
Jouw startpunt
Knooppunt 45
Zuid-Holland
2825NB Berkenwoude
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Wellepoort 2
2825NB Berkenwoude

nieuwerkerk aan den ijssel

Kerklaan
2911AP Zuidplas

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie wandeling door de polder"

 geplaatst op:  

Mooie rustige route, gelopen op 30 maart 2019. Veel weidevogels, vooral in het natuurgebied. Ook nog een ringslang gezien. Wel proviand meenemen want je komt geen horeca tegen.

"Onderbreking 46 naar 45"

 geplaatst op:

Een leuke route gelopen op 10-01-2017. I.v.m. de ontwikkeling van het natuurgebied is de doorgang tussen knooppunt 46 en 45 verboden. Loop bij punt 46 rechtsaf over de weg ga na links en in de bocht naar rechts rechtdoor over de kade naar knooppunt 45. Je kunt ook vanaf knoppunt 46 rechtdoor naar knooppunt 41 door de Rood-Gele aanduiding van het Streekpad te volgen, je slaat dan knooppunt 45 over. Succes

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 465308 | Toegevoegd op 10-8-2016 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding