Wandelen over de Ginkelse Heide

Wandelroute 429400

Aangeboden door:

13732 182

Omschrijving

Net buiten Ede loop je zo de Veluwe op. Hier vind je alles wat je wandelaarshart sneller doet kloppen: uitgestrekte loof- en naaldbossen, weidse heidevelden, maar ook het verrassend mooie landbouwgebied Vlinderdas.

Vlinderdas
Midden in de natuur ligt Vlinderdas, een verstild landbouwgebied van 150 hectare. Omdat dit gebied op een punt ligt waar twee oude smeltwaterdalen samenkomen, is de grond er relatief vochtig. Je loopt hier tussen weilanden en akkers, maar ook onder lanen met prachtige oude bomen. Her en der zie je nog authentieke houtwallen. In dit rustige gebied leven bijzondere dieren als dassen, maar ook vele vlindersoorten.

Veluwse Heideschapen
Op de Ginkelse heide loop je kans oog in oog te staan met de kudde Veluwse Heideschapen die hier graast. Sinds het begin van de twintigste eeuw nam het aantal Veluwse Heideschapen door strengere wet- en regelgeving snel af: van duizenden dieren naar slechts een paar honderd. Begin jaren vijftig zijn er stappen ondernomen om dit ras in stand te houden – met succes. Vlakbij de schaapskooi vind je Natuurcentrum Veluwe met een natuurtuin. Je kunt hier ook terecht voor een kop koffie.

Slag om Ginkelse Heide
Vlakbij de schaapskooi kom je langs L55, een luisterplaats uit de Liberation Route. Je hoort hier het verhaal over de Slag om de Ginkelse Heide. Hier werden in september 1944 honderden parachutisten gedropt van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie met als doel om de Rijnburg bij Arnhem te veroveren. De dropzone was echter nog niet veilig, tijdens de landing werd er nog volop tegen Duitse troepen gestreden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

van Heeckerenlaan, 6711JM, Ede, Gelderland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Ede
van Heeckerenlaan
6711JM Ede
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Burgemeester van Dijkeplein
6711MR Ede

ede centrum

Museumplein
6711AG Ede

Ambulant Ede/Wageningen

Maanderweg 74
6711NG Ede
0800 - 0830
Stuur een mail

VVV Ede bij Stadswinkel Cultura

Molenstraat
6712GB Ede
0318 61 44 44
Stuur een mail

Natuurcentrum Veluwe

Natuurcentrum Veluwe Ede
6718SL Ede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

De Hindekamp

De Hindekamp

Wildkansel

In het Veluwse natuurschoon zijn deze hoge uitkijkposten opges...

Meer informatie
Natuurcentrum Veluwe

Natuurcentrum Veluwe

Bezoekerscentrum

Net voorbij de schaapskooien ligt Natuurcentrum Veluwe. Een fi...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie afwisseling, bos en heide"

 geplaatst op:

Stukje door Ede minst mooi, maar gelukkig niet te lang

"was n leuke wandeling...ietsjes aangepast...hebben niet de Kreelseweg genomen maar pad eerder li af...is leuker....dan aan het eind re af en alsnog door het hek!!!...zou ook niet over de camping gaan...maar iets doorlopen en dan li af ri natuurcentrum!!"

 geplaatst op:

heerlijke tocht!!

"Leuk hoor"

 geplaatst op:  

Leuke wandeling, bos, heide, camping overgestoken, weer veel heide en veel bos. Dat beetje in de stad is alleen maar praktisch.

Anne, Anders

op:

Jos, Anders

op:

"Gevarieerde wandel route"

 geplaatst op:

Gevarieerde wandelroute ,veel mooie natuur en vergezichten onderweg. Kans om een dier te spotten is hoog Van mij persoonlijk had het gedeelte door Ede niet gehoeven. Rest van de route is top

"Mooie route"

 geplaatst op:

Het begin van de betaalde parkeerplaats is niet het meest uitdagende, maar daarna is het prachtig zeker als je oog in oog komt te staan met een edelhert. Een bijzondere ervaring. Let wel op er zijn weinig rust plekken maar wel halverwege bij het informatiecenter, incl koffie.??

"Bos en heide"

 geplaatst op:

Mooie rustige wandeling door afwisselend bos en heide. Bijna geen asfaltwegen, veel zandpaadjes met fraaie wijdse uitzichten op de heide. Een aanrader als je van rust en natuur houdt.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 429400 | Toegevoegd op 14-7-2016 | Laatst gewijzigd op 4-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding