Freedom Trail Arnhem

Wandelroute 421392

Aangeboden door:

5096 197

Omschrijving

De Slag om Arnhem maakte deel uit van de operatie Market Garden. Hiermee wilden de geallieerden de bruggen over een aantal Nederlandse waterwegen veroveren.
Zo konden zij vanaf de Belgische grens doorbreken naar het noorden en vervolgens naar het oosten, Duitsland in. Op die manier wilden ze proberen voor het einde van het jaar de Tweede Wereldoorlog te beëindigen.
In september 1944 landden bijna twaalfduizend Britse en Poolse luchtlandingstroepen bij Renkum, Wolfheze, Driel en Ede. Vervolgens vochten zij daar en in Arnhem, Oosterbeek en omgeving tegen door de Duitsers ingezette eenheden. De 1st British Airborne Division (1e Britse Luchtlandingsdivisie) had tot taak bij Arnhem de Rijnbrug te veroveren. Niet meer dan 750 van hen slaagden er op zondag 17 september in de brug te bereiken.
De opdracht van de hoofdmacht was deze brug twee dagen vast te houden, tot de beoogde versterking van het grondleger uit het zuiden hen had bereikt. Maar de Duitse tegenstand was veel krachtiger dan was verwacht en het grondleger strandde eerder. Zware gevechten op de opmarsroute vanuit Oosterbeek, richting de brug in Arnhem, waren het gevolg.
Op donderdagmorgen 21 september 1944 moesten de lichtbewapende troepen bij de verkeersbrug (onder bevel van luitenant-kolonel John Frost, commandant van het 2e Parachutistenbataljon) de strijd tegen de steeds groter wordende Duitse overmacht staken. Tijdens deze zware gevechten werd het gebied in de directe omgeving van de verkeersbrug vrijwel volledig verwoest.
De geallieerde soldaten die in Arnhem vochten, droegen op hun bovenarm een embleem met daarop een gevleugeld paard met ruiter. Die mythologische figuur, de Pegasus, was het symbool van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie. Dit symbool is aangebracht op de speciale Freedom Trail Arnhem-tegels, die bij 35 locaties zijn aangebracht. Deze zijn met elkaar verbonden door een lint van gewone tegels. De route heeft een totale lengte van ongeveer 8 km.

Leestip! Het oorlogsverleden van Gelderland
De regio Arnhem Nijmegen speelde een beslissende rol in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over de bevrijdingsactie in Gelderland en de sporen uit het verleden die nu nog te vinden zijn in deze regio in het artikel‘Verhalen uit oorlogstijd in Gelderland’

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV Arnhem-Nijmegen

De regio Arnhem Nijmegen kenmerkt zich door bijzondere gebieden zoals het Land van Maas en Waal tussen de twee rivieren en de Betuwe. Fiets of wandel door mooie natuurgebieden, bruisende stadsharten en langs de rivieren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6811LC, Arnhem, Gelderland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Visit Arnhem

Stationsplein 158C
6811 KG Arnhem
0900 112 23 44
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Nieuwe Stationsstraat
6811LT Arnhem

Oplaadpunt

Stationsplein
6811KG Arnhem

arnhem

Nieuwe Stationsstraat
6811KL Arnhem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

HANZETOUR ROUTE NL POI.006

M4: Duivelshuis

Middeleeuwen

Het Duivelshuis, zoals te zien in de NTR Arnhem aflevering 'Hi...

Meer informatie
Geen foto van M7: Sabelspoort

M7: Sabelspoort

Middeleeuwen

Arnhem kende in de Middeleeuwen vier hoofdpoorten: de Rijnpoor...

Meer informatie
Geen foto van L22: Een brug te ver

L22: Een brug te ver

Liberation Route

Een snelle zegetocht van de geallieerden had het moeten worden...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marian

op:

Manuela

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 421392 | Toegevoegd op 6-7-2016 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding