Beleef de boeiende geschiedenis van Nijmegen

Wandelroute 421248

Aangeboden door:

6146 275

Omschrijving

Vestingstad en Hanzestad Nijmegen is een prachtige historische stad die het perfecte decor vormt voor een stadswandeling. Het is de oudste stad van Nederland met een historie die zo’n 2000 jaar teruggaat. Dat zie je terug aan alle historische bouwwerken die je onderweg tegenkomt. Verder kom je langs verschillende luisterplekken met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Een oude Romeinse nederzetting
Deze wandeling neemt je mee recht door het centrum van Nijmegen. Daarbij kom je onder andere langs het Oppidum Batavorum, de oudste Romeinse nederzetting van Nederland die werd gesticht rond het jaar 10 voor Christus. De naam van deze plek betekent ‘versterkte plaats van de Bataven’ en het diende dan ook als bestuurlijk centrum voor de Batavan. Dat maakte het makkelijker voor de Romeinen om invloed uit te oefenen in dit gebied. In deze oude nederzetting woonden vooral handelaren, ambachtslieden en ambtenaren. In deze nederzetting ontstond een mengeling van de Bataafse en de Romeinse cultuur.

Historische bezienswaardigheden
Andere bezienswaardigheden in Nijmegen werden er een stuk later neergezet zoals de Mariënburgkapel uit 1430. Verder wandel je ook langs verschillende luisterplekken waar je bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog kunt beluisteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het verhaal van de verzetsheld Jan van Hoog die maandenlang de Duitse activiteiten op en rond de Waalbruggen in de gaten hield.

Het Valkhof
Aan het einde van de route wandel je door Het Valkhof, een prachtig park aan de rand van Nijmegen. Het park is gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht over de Waal. Vroeger werd deze verhoging in het landschap gebruikt door de Bataven. Vroeger vond je hier het grootste en oudste kasteel van Nederland, maar daar is alleen nog maar een ruïne van overgebleven.


Leestip! Romeins erfgoed

Lang geleden maakte de regio Arnhem Nijmegen deel uit van het Romeinse Rijk. Als je hier fietst of rondwandelt kom je allerlei sporen uit de Romeinse tijd tegen. Wil je meer weten over de overblijfselen van het Romeinse Rijk in deze regio? Lees dan het artikel ‘Romeinse sporen in het zuiden van Gelderland’.

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland? Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV Arnhem-Nijmegen

De regio Arnhem Nijmegen kenmerkt zich door bijzondere gebieden zoals het Land van Maas en Waal tussen de twee rivieren en de Betuwe. Fiets of wandel door mooie natuurgebieden, bruisende stadsharten en langs de rivieren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6511RT, Nijmegen, Gelderland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Nijmegen
6511RT Nijmegen
Plan route naar startpunt

Lindenberg
6511RT Nijmegen

Oplaadpunt

Sint Stevenskerkhof
6511VZ Nijmegen

VVV Nijmegen

van Schaeck Mathonsingel
6511NH Nijmegen
0900 112 23 44
Stuur een mail

nijmegen

Stationsplein
6512AB Nijmegen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Nijmegen

Nijmegen

Vestingstad

Nijmegen is een eeuwenoude vestingstad en dat zie je nog terug...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Astrid

op:

"Leuke route."

 geplaatst op:

Wandelgedeelte langs de Waal had wel leuk geweest om toe te voegen.

liana

op:

"It does what it is supposed from it"

 geplaatst op:

You see the main spots of Nijmegen, with a few short deviations necessary (to see the river). It's a pleasurable half day out in this nice town, counting the nice Museum with Roman stuff near the sadly dismantled castle. From the train station just turn left until you reach the beautiful hilly park and from there join the route.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 421248 | Toegevoegd op 6-7-2016 | Laatst gewijzigd op 16-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding