Verken de Veluwe rondom Epe

Wandelroute 391029

Aangeboden door:

6678 199

Omschrijving

In de omgeving van Epe kun je heerlijk wandelen op het noordoostelijke deel van de Veluwe. Je wandelt hier door rustige bossen en over heidevelden, maar er is meer dan alleen natuurpracht. Op deze route kom je namelijk ook langs een onderduikerskamp dat stamt uit de oorlogsjaren.

Het Verscholen Dorp
Tussen de bossen van de Veluwe lag vroeger het onderduikerskamp ‘Pas-Opkamp’, dat ook bekend staat als het Verscholen Dorp. Dit dorp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gesticht door een familie uit Nunspeet en een advocaat uit Vierhouten om mensen op te vangen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter. Het kamp bestond uit negen hutten, waarvan enkele half-ondergrondse hutten, die werden gebruikt om zo’n tachtig tot honderd mensen op te vangen. Tegenwoordig vind je op de plek van het voormalige kamp een monument en een nagebouwde hut van de onderduikers. Op de rest van de route kun je genieten van de prachtige natuur.

De historie van de Veluwe
De Veluwe bestaat voor een groot deel uit stuwwallen die zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Lange tijd bestond dit gebied uit uitgestrekte bossen, maar tijdens de Middeleeuwen werden veel van die bossen gekapt. De wind kreeg toen vat op de zandgronden, waardoor zandverstuivingen en stuifduinen ontstonden. Later werden er hier weer bossen aangeplant om ervoor te zorgen dat het zand niet zomaar alle kant op kan. Zo ontstond het unieke landschap van de Veluwe vol bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

N52.3355, E5.9161
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Oplaadpunt

Molenweg
8162RB Epe

Parkeerplaats

Boshuisweg
8166HR Epe

VVV Epe

Pastoor Somstraat 6
8162 AK Epe
+31 (0)578 74 50 19
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp

VVV-idee

Van 1943 tot 1944 werden in de bossen van Vierhouten onderduik...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route. Sommige stukken helaas langs drukke weg."

  op:

"Eerste helft super, tweede deel over drukke autoweg"

 geplaatst op:

Het eerste deel van deze wandeling is prachtig'; bos, heide en pure rust en natuur. Maar helaas gaat de wandeling na de eerste helft verder over een drukke N-weg; eerst nog op een kleinere autoweg die er vlak langs loopt, maar daarna echt vlak langs deze N-weg over een smal fietspad, met bijna geen ruimte om te lopen en auto's en vrachtwagens die langs razen... Niet bepaald een rustige wandeling door de natuur dus... Wij zijn daarom niet verder gelopen, maar op gegeven moment weer het bos ingegaan toen we een klein pad zagen en zo weer terug naar de heide gegaan, met een net wat andere route. Heel vreemd dat dit niet de officiële route is, want je kunt alsnog een afwisselend rondje maken op deze manier zonder kilometers lang over een autoweg te hoeven lopen. Mijn advies is daarom om na de lange laan door het bos niet de weg over te steken, maar een zijpad door het bos te kiezen en zo je rondje af te maken. Veel mooier!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 391029 | Toegevoegd op 26-5-2016 | Laatst gewijzigd op 19-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding