Van Westerbork naar Orvelte wandelen

Wandelroute 381656

Aangeboden door:

5330 92

Omschrijving

Drenthe heeft een grote variëteit aan natuur. Van bijzondere Nationale Parken tot lieflijke beekdallandschappen, je vindt het er allemaal. Maar de natuur is niet de enige trekpleister van Drenthe. Deze route neemt je mee de typische Drentse brinkdorpjes Westerbork en Orvelte.

Ouderwetse brinkdorpjes
Deze wandeling loopt van Westerbork naar Orvelte. Westerbork is een brinkdorp dat vooral bekend is door het voormalige concentratiekamp Westerbork. Dit kamp ligt echter een heel stuk buiten Westerbork, dichtbij Hooghalen. Westerbork is een goed voorbeeld van een typisch Drents brinkdorp met een brink waar vroeger de koeien en schapen bijeen werden gebracht in de morgen en de avond. Verder hebben brinkdorpjes een es, een gemeenschappelijke akker die wat hoger ligt dan het dorp.

Hotel Restaurant Ruyghe Venne
Orvelte is ook een brinkdorp en daarnaast is het dorp een waar openluchtmuseum. Het dorp is bijna duizend jaar oud en veel oude gebouwen zijn bewaard gebleven. Kijk goed om je heen en waan je in lang vervlogen tijden in Orvelte. In sommige gebouwen in het dorp worden oude ambachten gedemonstreerd zoals glasblazen, ijzer smeden en houtzagen. Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Hotel Restaurant Ruyghe Venne. Hier kun je een hapje eten, iets drinken of overnachten. Route 381654 heeft dit hotel ook als startpunt.

Het Drenthe van vroeger
In de omgeving van Orvelte en Westerbork zie je goed hoe Drenthe eruitzag rond 1900. De dorpjes hebben precies dezelfde opbouw als vroeger en je vindt hier veel oude rietgedekte boerderijen. Vooral het autovrije dorpje Orvelte ziet er bijna precies zo uit als vroeger en ook de bouwlanden in de nabijheid van de dorpen zijn al eeuwen onveranderd. Je kunt je zo voorstellen hoe men hier vroeger met paard en wagen rondreed.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Restaurant Ruyghe Venne (Beilerstraat, 9431 TA, Westerbork, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Restaurant Ruyghe Venne
Beilerstraat
9431 TA Westerbork
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zwiggelterstraat
9431KK Midden-Drenthe

beilen

Stationslaan
9411 PS Midden-Drenthe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Ruyghe Venne

Hotel Restaurant Ruyghe Venne

Hotel

Hotel Restaurant Ruyghe Venne ligt aan de rand van het dorp We...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

netty, Anders

op:

Ton

op:

Sandra, Drenthe

geplaatst op:

Beel te veel asfalt

"Gemiste kans"

 geplaatst op:

Mijn eerste wandeling via Route.nl. De app is prima en heel helder maar wat een gemiste kansen in deze route. Deze route bestaat vooral uit het lopen over asfalt (wegen en fietspaden) terwijl er een keur aan mogelijkheden is om over onverharde wegen en paden te lopen en ongeveer dezelfde route te lopen. Op de helft van de route ben ik over gegaan op het lopen op de stafkaart en daarmee heb ik de dag toch nog tot een aangename actitviteit weten om te buigen. Ik betwijfel sterk of de routemaker deze route zelf heeft gelopen, ik vermoed dat deze route gewoon achter de computer gemaakt is. Zoals de route nu is, is het zeker niet ' genieten' omdat namelijk de mooiste oude landschapselementen gemist worden in deze wandeling. Door op het asfalt te blijven wordt daar namelijk letterlijk aan voorbij gegaan. Die heb ik wel beleefd toen ik er mijn eigen route van gemaakt heb. De lering van deze wandeling is dat Route.nl ter inspiratie kan dienen maar dat het heel verstandig is je eigen route te plannen en niet uit te gaan van de ontworpen wandeling.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 381656 | Toegevoegd op 12-5-2016 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding