Wandelen langs klokkenstoelen in het Friese merengebied

Wandelroute 364546

Aangeboden door:

3273 51

Omschrijving

Als je wandelt door Zuidwest Friesland is het net alsof je door een geschiedenisboek loopt. Je vindt hier oude jaagpaden, klokkenstoelen, spoor- en tramwegen van vroeger, terpdorpjes, eeuwenoude dijken en kerkpaden die soms helemaal om een dorp heenlopen.

Historische klokkenstoelen
Deze wandeling neem je mee langs verschillende klokkenstoelen. Het is niet helemaal zeker waar deze losstaande bouwwerken vandaag komen, maar waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat bepaalde gebieden in Friesland vroeger te arm waren om een kerk te bouwen. Andere gemeenschappen waren te klein voor een eigen kerk. Als er al een kerk werd gebouwd, was dat meestal een klein gebouwtje zonder toren. De klok werd dan apart geplaats in een klokkenstoel. Als er later toch nog een kerk met een toren werd gebouwd, dan werd de klokkenstoel gesloopt. Het omgekeerde gebeurde echter ook. Als een kerk een ruïne was geworden, werd er vaak gekozen voor een klokkenstoel. Buiten Friesland vind je nauwelijks klokkenstoelen. Dit mag dus een typisch Fries bouwwerk worden genoemd.

Loslopend vee
Maar er is meer dan de klokkenstoelen alleen. In dit landelijke gebied kun je namelijk ook heerlijk tot rust komen. Op sommige plekken loop je tussen het grazende vee door. Pas wel op dat je alle hekken goed dicht doet, zodat het vee niet ontsnapt.

De oude vlecke Joure
Joure is een van de grotere plaatsen in de omgeving van deze route. De plaats is ontstaan op een zandrug op een kruising van waterwegen. Joure is geen stad, maar het is te groot om een dorp te worden genoemd. Dit soort plaatsjes heten naar Oud-Friese traditie een ‘vlecke’. Ieder jaar in juli vinden in Joure de ballonfeesten plaats. Hierbij stijgen dagelijks talloze heteluchtballonnen op vanuit Joure. Neem zeker eens een kijkje in Joure als je rond deze tijd bij de plaats in de buurt bent.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

parkeerterrein Sinnebuorren (Sinnebuorren, 8501CB, De Friese Meren, Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt parkeerterrein Sinnebuorren
Sinnebuorren
8501CB De Friese Meren
Plan route naar startpunt

VVV Joure

Midstraat 99
8501 AH Joure
+31 (0)513 41 60 30
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met hoog helmdak, gietjaar klok 1787.

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 1545.

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel Goïngarijp

Klokkenstoel Goïngarijp

Klokkenstoel

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route. Bij b en b route niet helemaal duidelijk aan gegeven. Zou de volgende keer zelf helemaal bij water langslopen ( Goingarijp )ipv weer terug"

  op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route langs meren en weilanden. Rondom een B&B was de route even niet zo goed aangegeven en moesten we een voetgangerspontje gebruiken. In het begin en aan het eind gaat de route wel veel door woonwijken, dat hebben we op het eind zelf overgeslagen.

"Prachtige route, langs karakteristieke gebouwen. Volop genoten."

  op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 364546 | Toegevoegd op 22-4-2016 | Laatst gewijzigd op 4-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding