Een ommetje bij "Ons Moe" in samenwerking met graancirkel Oploo

Wandelroute 350781

Aangeboden door:

7740 112

Omschrijving

Oploo is een gezellig en pittoresk dorpje in het oosten van Brabant. Dit ommetje neemt je mee langs enkele historische highlights, door het nabijgelegen buurtschap Driehoek en door het landelijke buitengebied van Oploo.

Heerlijkheid
Oploo was vanaf het einde van de veertiende eeuw een zelfstandige heerlijkheid. Er verscheen zelfs een kasteeltje dat echter in 1800 gesloopt werd. De huidige Kasteelgracht herinnert nog aan de periode dat de heerlijkheid bestond. In het dorpscentrum zijn de contouren van het kasteeltje met hagen aangegeven. Aan de Grotestraat kun je onder meer de Sint Matthias bewonderen. Deze kerk dateert oorspronkelijk uit 1732 en is in 1929 vergroot.

Eeuwenoude molens
In Oploo staan twee prachtige eeuwenoude molens. In de bebouwde kom loop je langs De Korenbloem, een korenmolen die uit circa 1800 dateert. Ook D’n Olliemeulen is een echt fotomoment: deze schitterende watermolen stamt uit 1725. Tegenwoordig wordt er graan gemalen, vroeger werd er olie geperst. De route eindigt in stijl bij het gezellige Koffiehuus Ons Moe. In een sfeer die aan de jaren vijftig doet denken, geniet je hier op je gemak van een hapje en drankje.

Toontje d’n dwerg
Bij D’n Olliemeulen zie je het opvallende beeldje staan van Toon van Els (1865-1922). Deze man werd vanwege zijn lengte van 1,40 meter ook wel Toontje d’n dwerg genoemd. Jarenlang werkte hij als schaapsherder. Toen rond 1900 de schapenhouderij uit dit gebied verdween, begon Toon van baantje naar baantje te zwerven. Uiteindelijk werd het zwerven zijn levensmotto. De mensen begonnen Van Els te bespotten, zodat hij – hoewel hij op sommige plekken toch ook zeker welkom – steeds mensenschuwer werd. Tegenwoordig geldt hij als een lokale legende. Wil je het oosten van Brabant ook eens per fiets ontdekken? Rij dan de routes 117363 en 350796.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Koffiehuus Ons Moe (Grotestraat, 5841 AB, Oploo, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Koffiehuus Ons Moe
Grotestraat
5841 AB Oploo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats Oploo

Grotestraat
5841 AB Oploo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes285.png

Koffiehuus Ons Moe

Fietscafe

Koffiehuus Ons Moe ligt in het centrum van het gezellige Braba...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jan

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 350781 | Toegevoegd op 17-3-2016 | Laatst gewijzigd op 28-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding