Meetjesland

Wandelroute 344614

Aangeboden door:

689 21

Omschrijving

Even een fietstochtje maken om de spreekwoordelijke accu op te laden? Kom naar de Achterhoek, je fietst hier door een heerlijk rustig coulisselandschap van meanderende beken, houtwallen en bossen. De route neemt je ook mee door Groenlo, Eibergen en Winterswijk.

Zwillbrocker Venn
Net over de grens kom je door een van de oudste natuurgebieden van Duitsland: het Zwillbrocker Venn. Dit verruigde moeras is een restant van een groot hoogveengebied dat zich ooit tot ver in de Achterhoek uitstrekte. Opvallend: het Venn is het meest noordelijk gelegen broedgebied voor flamingo’s in Europa, je kunt ze spotten tussen maart en juni. In het buurtschap Zwillbrock staat de Sint-Franciscuskerk uit 1720. Het is de best bewaarde barokke kerk in Münsterland.

Grootste zwerfkei
De grootste zwerfkeien van Nederland liggen niet in Drenthe, maar verrassend genoeg in de Achterhoek. In Meddo staat bij de kantine van de plaatselijke voetbalclub een exemplaar van 38.000 kilogram. De kei bij het oude gemeentehuis van Winterswijk, die overigens ook in Meddo gevonden werd, is de grootste van Nederland: hij weegt een kleine 43.000 kilo. Je passeert ook enkele eeuwenoude Saksische boerderijen. Bijvoorbeeld in Olden Eibergen, een buurtschap dat in tweeën gedeeld wordt door het riviertje de Berkel.

Historisch Groenlo
Groenlo was eeuwenlang een vestingstad. Hoewel de meeste versterkingen zijn afgebroken, kun je het Mussenbergbolwerk (ook wel de Kanonswal of het Noorderbastion genoemd) nog steeds zien. Op dit bolwerk staat het kanon dat Frederik Hendrik in 1627 aan Groenlo schonk na zijn overwinning in de strijd om de stad. Langs de Groenlose grachten zijn in 2008 tien replica’s van kanonnen geplaatst. In het centrum staat een aantal bezienswaardigheden, zoals de Oude Calixtuskerk die tussen 1275 en 1520 werd gebouwd. Aan de buitenkant van de kerk zijn twee schedels ingemetseld om kerkgangers er op te wijzen dat het aardse leven eindig is. Net buiten Groenlo fiets je langs AVOG’s (Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep) Crashmuseum, een eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog. De permanente tentoonstelling geeft een beeld van de technische kant van de strijd in de lucht tijdens deze oorlog.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Mariahovelaan, Aalter, Oost-Vlaanderen, België
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Aalter
Mariahovelaan
9880;9881 Aalter
Plan route naar startpunt

Bellemdorpweg
9880 Aalter

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 344614 | Toegevoegd op 22-2-2016 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding