Wandelen langs het kanaal in Helmond

Wandelroute 337916

Aangeboden door:

3859 111

Omschrijving

Historie en industrie gaan hand en hand in deze route langs het kanaal van Helmond. Het kanaal, de Zuid Willemsvaart, stroomt dwars door Helmond en verdeelt het centrum in oost en west.

Industrie in Helmond
Het startpunt van de route ligt bij de Cacaofabriek in het centrum van Helmond. Vanuit hier wandel je langs markante bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s en verschillende bouwwerken en kunstwerken die in de 19e en 20e eeuw zijn gebouwd aan weerszijden van het kanaal. Verrassend veel Helmondse historie is bewaard gebleven en dat zie je tijdens deze tocht. Je wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen het verleden en het heden. Zo krijg je een goed beeld van de boeiende industrie in Helmond.

Bedrijvigheid langs het kanaal
Bij de cacaofabriek zie je de eerste historische bezienswaardigheid: een kraanbaan uit 1928, die al jarenlang niet meer wordt gebruikt. Aan de andere kant zie je ook industriële bedrijvigheid langs het kanaal. De verfmachines van textielfabrieken Vlisco en Raymakers draaien bijvoorbeeld op volle toeren en ook Nederschroef, producent van bevestigingsmaterialen, is nog in bedrijf aan het kanaal. Verder wandel je langs een middeleeuws kasteel met een mooi beeldenpark en het bruisende Havenplein met vele gezellige terrasjes om een hapje te eten of iets te drinken.

Helmondse historie uitgelegd
Helmond barst van de bezienswaardigheden die je meer leren over de geschiedenis van de stad. Breng eens een bezoekje aan het Edah Museum waar je alles te weten kunt komen over de productie en distributie van levensmiddelen. Vroeger werden koloniale waren bijvoorbeeld via het kanaal aangevoerd vanuit Amsterdam en Rotterdam. Dat kun je je niet meer voorstellen in een tijd dat alle voedingsmiddelen vrij verkrijgbaar zijn in de supermarkt. In het Industrieel Atrium kun je terecht om meer te weten te komen over het industrieel erfgoed van Helmond of bijvoorbeeld de textiel- of metaalindustrie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Cacaofabriek (Cacaokade , 5705 LA, Helmond, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Cacaofabriek
Cacaokade
5705 LA Helmond
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Binnen Parallelweg
5706 Helmond

helmond

Stationsplein
5706 Helmond

VVV Helmond

Watermolenwal 11
5701 RV Helmond
0492 52 22 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Industrieel Atrium

Industrieel Atrium

Museum

Het industrieel Atrium is een kenniscentrum voor het industrie...

Meer informatie
Geen foto van Cacaofabriek

Cacaofabriek

VVV-idee

In deze fabriek werd de Helmcacao geproduceerd. Via het kanaal...

Meer informatie
Geen foto van Edah museum

Edah museum

Museum

In het Edah Museum leer je meer over de historie van supermark...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Beetje saai"

 geplaatst op:

Er staan wel een paar mooie huizen langs het kanaal, maar ook veel verkeer en wat afbraakpanden. Volgende keer zoeken we wat meer oude straatjes in het centrum op.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 337916 | Toegevoegd op 8-1-2016 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding