Wandelen in handelsstad Zutphen

Wandelroute 336238

Aangeboden door:

10616 93

Omschrijving

Van alle markten thuis
Aan het einde van de middeleeuwen was Zutphen een bruisende handelsstad. Handelslieden legden hun schepen aan bij de IJsselkade en namen hun goederen mee naar de markt. Daar probeerden ze met luid geroep hun spullen te slijten aan voorbijgangers. Deze wandeling neemt je mee door het centrum van Zutphen en langs de IJsselkade.

De houtmarkt

Het startpunt van de route ligt in het centrum van de stad bij VVV Zutphen. Vanuit hier wandel je langs de plek waar in de Hanzetijd de houtmarkt gehouden werd. Houtmarkten vormden een stedelijk verbond waarin handelaren uit verschillende steden samenwerkten met elkaar. Over de IJssel en de zee vervoerden handelaren uit Zutphen vooral haring, boter en bier en ze namen wijn mee terug. Over land en over de Berkel vervoerden ze hout. Speur in de oude straatjes waar je doorheen wandelt eens naar bijzondere gevelstenen bij oude huizen. Huisnummers worden pas gebruikt sinds de 19e eeuw. Daarvoor werden huizen herkenbaar gemaakt met uithangborden of gevelstenen. Ook kom je langs de Librije van de Walburgiskerk en het stedelijk museum Zutphen.

De stadsmuur
Grote delen van de stadsmuur van Zutphen zijn intact gebleven. Tijdens deze wandeling kun je de overblijfselen van de stadsmuur en stadspoorten bekijken. Ook kom je langs De Berkelpoort, een waterpoort. Schepen kwamen hier via de Berkel de stad binnen.

Het Marschpoortbolwerk
Tussen 1572 en 1591 vormde de IJssel een frontlinie in de oorlog tegen de Spaanse overheersing. In het laatste jaar veroverde prins Maurits van Oranje-Nassau Zutphen. Hij liet onder andere het Marschpoortbolwerk bouwen, een halvemaanvorming verdedigingswerk met een poort. De resten van dit verdedigingswerk liggen nu onder de Marschpoortstraat begraven. De poort in het verdedigingswerk leidde naar de rivieroever waar Hanzekooplieden hun schepen konden laden en lossen. In 1820 werd het grootste gedeelte van het verdedigingswerk gesloopt, omdat het vervallen was geraakt en in de weg stond.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto's en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat weleens proberen? Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV's in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vind je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Stedelijk Musem Zutphen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Stedelijk Musem Zutphen
Rozengracht
B-7201 Zutphen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molengracht
7201MC Zutphen

Treinstation Zutphen

Stationsplein 12
7201 ML Zutphen

Zonneoord

Het Zwanevlot
7205 Zutphen
0575 - 52 12 39
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Walburgiskerk

De Librije van de Walburgiskerk

Museum

De Librije is een kettingbibliotheek uit 1561. De bibliotheek ...

Meer informatie
De Berkelpoort-Zutphen

De Berkelpoort

Middeleeuwen

De Berkelpoort is een waterpoort. Schepen kwamen hier, via de ...

Meer informatie
Geen foto van Stedelijk Musem Zutphen

Stedelijk Musem Zutphen

Museum

De collectie van het Stedelijk Museum Zutphen omvat ruim 30.00...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 336238 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 7-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding