Stoer stadje

Wandelroute 336235

Aangeboden door:

4043 123

Omschrijving

Over ridders en kastelen
Bronkhorst is de kleinste stad van Nederland, hoe stoer is dat! Het is ooit ontstaan als kleine boerennederzetting rondom een kasteel. Tegen alle verwachtingen in groeit het dorp bijna niet, alleen in status. De invloedrijke Heren van Bronkhorst zorgen er in de 15e eeuw voor dat Bronkhorst in het bezit komt van stadsrechten. Een stadsmuur wordt gebouwd en een gracht gegraven. De inwoners voelen zich veilig! Totdat een verwoestende stadsbrand in 1633 de meeste panden in de as legt… Ondanks deze ramp heeft Bronkhorst haar middeleeuwse sfeer goed kunnen behouden.

De Kasteel Bronkhorst
De oorsprong van kasteel Bronkhorst is een motteburcht uit de 10e eeuw; een eenvoudige houten vesting op een kunstmatige heuvel. Het kasteel groeit uit tot één van de belangrijkste in het graafschap Zutphen en wordt zelfs het stamslot van de Heren van Bronckhorst; zeer invloedrijke ridders in het Kwartier Zutphen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt het kasteel na een lang Spaans beleg bezet en in brand gestoken. In de 18e eeuw raakt het langzaam verder in verval. Begin 20e eeuw worden de laatste restanten van Kasteel Bronkhorst gesloopt. Alleen de waterput boven op de heuvel herinnert nog aan het ooit zo imposante kasteel.

Bannerheren
De heren van Bronkhorst behoorden tot de vier ‘bannerheren’ van het graafschap die alleen trouw beloofden aan de keizer en níet aan de graaf. Bannerheren vormden de machtigste adel van het graafschap Zutphen. Waar de titel vandaan komt, is niet bekend. Oorspronkelijk worden er edelen mee bedoeld die op het slagveld hun eigen banier mogen voeren: een stijve vierkante vlag die aan een lans wordt bevestigd.

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Onderstraat, 7226LE, Bronckhorst, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Onderstraat
7226LE Bronckhorst
Plan route naar startpunt

VVV Steenderen in Geschenkenhuis Beuseker

Dorpsstraat
7221BM Bronckhorst
0575 45 11 98

Ambulant Berkel-IJsselstreek

Cortenoeverseweg 2
6971XX Brummen
0575 - 56 92 69
Stuur een mail

brummen

Stationsweg
6971 BV Brummen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Restaurant Herberg de Gouden Leeuw

Herberg De Gouden Leeuw

Hotel

Herberg De Gouden Leeuw ligt midden in het hart van Bronkhorst...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jos, Anders

op:

Mariske, Gelderland

op:

Ruud

op:

Eva, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 336235 | Toegevoegd op 23-12-2015 | Laatst gewijzigd op 24-8-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding