Terug in de tijd ... met soldaten en vestingbouwers

Wandelroute 336050

Aangeboden door:

2380 44

Omschrijving

...met soldaten en vestingbouwers
Het stratenplan van Doesburg is nog steeds een afdruk uit de middeleeuwen. Anton Pieck zou het bedacht kunnen hebben. Wat vooral de aandacht trekt, zijn de gekleurde gevels. Veel panden zijn opvallend fris en kleurig! Nadat de stad zich in de 15e eeuw had aangesloten bij het Hanzeverbond nam de welvaart snel toe. Doesburg groeide uit van een kleine nederzetting tot een stad met imposante bouwwerken en sierlijke koopmanshuizen.

Vestingstad
Doesburg ligt op de plek waar de Oude en Nieuwe IJssel samenvloeien. Een gunstige ligging voor de handel, maar ook militair-strategisch een belangrijke locatie. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Franse bezetting veranderde Doesburg van een handelsstad in een garnizoensstad. Dit belemmerde haar verdere ontwikkeling. Eind 17e eeuw kreeg Menno van Coehoorn de opdracht om van Doesburg een sterke grensvesting te maken. Maar liefst 30 jaar deed men er over om zijn plannen uit te voeren. Men ging zo voortvarend te werk dat de stad tot 1923 bekneld bleef door haar eigen omwallingen.

De Waag
Over de handel die in de 15e eeuw in Doesburg plaatsvond, moesten handelaren belasting betalen aan de stad. Dat gebeurde op basis van het gewicht. Zo is in 1478 de Waag in gebruik genomen die de eerlijke handel moest bevorderen. Marktkooplui waren verplicht om hun producten in de Waag te laten wegen. De pachter van het pand had ook het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad. Deze Waag diende dus naast waaggebouw ook als Stadsbierhuys.

Leestip! De Gelderse Hanzesteden
In de oude Hanzesteden in Gelderland vind je nog tal van monumentale bouwwerken uit de Hanzetijd, zoals stadsmuren en koopmanshuizen. Benieuwd geworden wat de Hanze inhield en hoe de steden tot bloei kwamen door de Hanze? Lees dan dit artikel‘De boeiende historie van de Gelderse Hanzesteden’
De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Koepoortwal
6981AW Doesburg
Plan route naar startpunt

VVV Doesburg

Gasthuisstraat
6981CX Doesburg
0313 47 90 88
Stuur een mail

dieren

Stationsplein
6953BV Rheden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Hanzestad Doesburg

Hanzestad Doesburg

Hanzestad

Doesburg is een eeuwenoud Hanzestadje. De stad kreeg al stadsr...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 336050 | Toegevoegd op 21-12-2015 | Laatst gewijzigd op 7-8-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding