De Kleine Noordwaard

Wandelroute 334177

Aangeboden door:

18368 478

Omschrijving

Nationaal Park De Biesbosch te voet verkennen? Natuurlijk! Ook vanaf het land geniet je van het mozaïek van water, rietlanden en kreken. Met deze route ontdek je de schoonheid van de Kleine Noordwaard in het Brabantse deel van de Biesbosch.

Wassende Maan
De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergebieden ter wereld waar sprake is van eb en vloed. Beeldend kunstenaar Paul de Kort heeft dit op een mooie manier verwerkt in De Wassende Maan. Dit kunstwerk bestaat uit watergeulen en dijkjes en ziet er iedere keer anders uit door de invloed van weer, het getij en de seizoenen. Beklim de aangelegde heuvel aan de Bandijk om het kunstwerk te ontdekken.

Vogelmekka
Vanaf de dijk heb je prachtige vergezichten over de vele wateren en weilanden. Je ziet vele vogels, zoals de pijlstaart, wintertaling, smient, krakeend en slobeend. Wie geluk heeft, vangt zelfs een blik op van de visarend en zeearend die hier af en toe komen jagen. Neem dus je verrekijker mee. En je laarzen, want het is hier nat. Bij Biesbosch MuseumEiland geniet je binnen of op het royale terras van een drankje of een hapje met prachtig uitzicht op de omliggende natuur.

Oude griend- en rietcultuur
Toen in 1970 de Haringvlietsluizen in bedrijf werden genomen, bedroeg het getijdeverschil in de Biesbosch niet langer twee meter, maar veertig centimeter. Hierdoor kregen nieuwe gewassen de kans om te groeien, zodat ze de van oudsher veel voorkomende rietgorzen en vochtige akkers met wilgenhout (de zogeheten grienden) verdrongen. Naast het Biesbosch MuseumEiland ligt echter De Pannekoek, een klein gebiedje waar je nog steeds de eeuwenoude riet- en griendcultuur kunt zien. De uitgezette wandeling van twee kilometer voert je onder meer langs een wilgentuin. Ook in het museum zelf leer je alles over de Biesbosch. Wil je nog meer van deze waterrijke omgeving verkennen? Fiets dan route 334178.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Brabantse Natuurpoorten

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden. Er is altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandelroutes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Natuurpoort Biesbosch MuseumEiland (Hilweg, 4251 MT, Werkendam, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Natuurpoort Biesbosch MuseumEiland
Hilweg
4251 MT Werkendam
Plan route naar startpunt

VVV Werkendam in het Biesbosch Museum

Hilweg
4251MT Werkendam
0183 50 40 09
Stuur een mail

Parkeerplaats

Hilweg
4251MT Werkendam

Biesboschcentrum Dordrecht Bezoekerscentrum

Baanhoekweg
3313LN Dordrecht

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Biesbosch Museum

Biesbosch MuseumEiland

Fietscafe

Biesbosch Museumeiland ligt midden in het Brabantse deel van N...

Meer informatie
Biesbosch Museum

Natuurpoort Biesbosch MuseumEiland

Natuurpoort

Biesbosch Museumeiland ligt midden in het Brabantse deel van N...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Een mooie tocht ,jammer dat de route niet helemaal overeen komt met de routenummers op de paaltjes"

  op:

"Mooi landschap, maar enkel asfalt. Niet zo avontuurlijk, wel heel hollands :)"

 geplaatst op:

Het is best lang, en voor hoe vlak en geasfalteerd het is, is het misschien op een gegeven moment een beetje hetzelfde. Waar je op uitkijkt is wel heel mooi!

Aysegul, Anders

op:

"Mooi route"

 geplaatst op:

Mooie route veel langs de weg maar ook stillere stuken waar je eigenlijk niemand tegenkomt half 10 begonnen met lopen en we waren rond half 1 klaar al maak ik we veel foto’s dus sta je veel stil

Alexandra, Anders

op:

"# leuke wandelroute met mooie vergezichten"

 geplaatst op:

Tip ga bij knooppunt 84 rechts en volg de groene stippellijn. Echt een mooie route. Daarna een iets minder stuk totaan knp 20. Daarna is het weer prachtig met mooie vergezichten

Michel

op:

"Te veel asfalt"

 geplaatst op:

Wel mooi uitzicht over het water en stukjes natuurgebieden waar je langs komt, maar jammer dat je veel over asfalt loopt.

"Route GELOPEN"

 geplaatst op:

Idd veel asfalt, maar zijn stuk van de route afgeweken. Was zeer bijzonder. Het was mistig en dientengevolge mysterieuze plaatjes gemaakt..

"Geen topper"

 geplaatst op:

Veel langs de verharde weg, alternatieve route zijn modderpaden, die wel weer mooier zijn

"Saai"

 geplaatst op:

Een groot gedeelte is langs de weg. Niet het gevoel dat je lekker in de natuur aan het wandelen bent. Met kinderwagen niet te doen.

"Te veel asfalt"

 geplaatst op:

Te veel asfalt

"Saaie asfaltroute en op de onverharde gedeeltes heel veel modder."

  op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 334177 | Toegevoegd op 26-11-2015 | Laatst gewijzigd op 19-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding