Te voet door het Lutterzand

Wandelroute 329950

Aangeboden door:

17144 196

Omschrijving

In Twente is het niet alleen heerlijk fietsen, maar je kunt er ook goed wandelen. Deze route neemt je mee door het prachtige natuurgebied het Lutterzand. Ook kom je langs het Bloemenbeekmonument. Deze bijzondere plek wordt ook wel het Twentse Stonehenge genoemd.

Het Lutterzand
Rondom De Lutte loop je door een verstild coulisselandschap van weilanden en bosjes. Je kunt hier heerlijk rustig wandelen. Als je al iets hoort, is het de wind, een vogel of een fietser. Het aantal mensen dat je tijdens deze route tegenkomt is waarschijnlijk op één hand te tellen. Natuurgebied het Lutterzand is een must-see voor iedere wandelliefhebber. In het glooiende landschap loop je door zandverstuivingen en door bossen met grove den, berken en eiken. Nog steeds is dit prachtige gebied een oase van rust.

Pootjebaden in de Dinkel
In het Lutterzand loop je een stukje langs de oever van de Dinkel. Deze meanderende rivier knaagt nog steeds centimeter voor centimeter stukjes van de oever af, zodat je mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen ziet. Zelfs de oudste en stevigste bomen leggen het uiteindelijk af tegen de kracht van de stroom. Met een beetje geluk spot je hier nog een ijsvogel.

Het Twentse Stonehenge
De Bloemenbeek ontspringt bij De Lutte en mondt uiteindelijk uit in de Dinkel. Ter ere van het 40-jarige bestaan van dit beekje, dat onlosmakelijk met het cultureel erfgoed van Twente verbonden is, heeft kunstenaar Bote Holman het Bloemenbeekmonument ontworpen. Dit kunstwerk bestaat onder meer uit zeven menhirs van Bentheimer zandsteen en vijf Twentse zwerfkeien. Via een ingenieus geplaatste komeetbol en bronzen schijf geeft dit kunstwerk via het zonlicht de tijd en datum aan. Het Bloembeekmonument is even fascinerend als mysterieus en wordt ook wel het Twentse Stonehenge genoemd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Tourist Info De Lutte (Plechelmusstraat, 7587AL, Losser, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Tourist Info De Lutte
Plechelmusstraat
7587AL Losser
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Lossersestraat
7587BW Losser

Treinstation Oldenzaal

Stationsplein 14
7573 AV Oldenzaal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bloemenbeekmonument

Bloemenbeekmonument

Monument

Dit kunstwerk bestaat onder meer uit zeven menhirs van Benthei...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Niet doen !"

 geplaatst op:

3/4 van de route loop je over tamelijk drukke verharde wegen. Beter je fiets of auto bij het paviljoen “ Lutterzand” parkeren en van daaruit een route beginnen.

"Mooi Lutterzand!"

 geplaatst op:

Prachtig is het Lutterzand. Alleen loop je veel langs de weg.

"Vervelende route voor wandelaars . Meer dan 3/4 gaat vlak langs provinciale wegen"

  op:

"Meer dan de helft van de route was langs een drukke weg"

 geplaatst op:

Zoek een alternatief voor het langs de weg lopem

"Zeer slechte route 70% over verharde doorgaande weg zonder stoep. Beschamend voor deze app. Aub verwijderen"

  op:

"Lees de titel hierboven. (Wat vond je van deze fietsroute?)"

 geplaatst op:

Inderdaad mag de naam wandelroute niet hebben. Frank.

"Langs de weg met uitstapje lutterzand"

 geplaatst op:  

Wat jammer.....2/3 van de route gaat over de weg waar je niet echt relaxed kan genieten van de al het moois om je heen omdat je moet uitkijken dat een auto je niet omver rijd. In het lutterzand is een gedeelte van de route bij het hondenlosloopgebied afgesloten. Ik had eerst de ervaringen moeten lezen voordat ik dit ging lopen.

"Haal deze route weg! Geen aanrader en zelfs gevaarlijk, groot deel voert langs autoweg. Er zijn hier in de omgeving zo veel mooiere routes."

  op:

"Het grootste deel een Gevaarlijke route"

 geplaatst op:

Alleen het stuk langs het lutter zand is een wandelroute

"Veel langs de weg moeten lopen. Met veel verkeer"

  op:

"Absoluut GEEN aanrader"

 geplaatst op:

Van de 11,6 kilometer gaat maar 2,5 kilometer over het Lutterzand, waar het prachtig maar zeker niet rustig is. De rest van de route loopt langs smalle, drukke asfaltwegen waar je, als je niet goed oppast, zo van de sokken wordt gereden. De redactie van Route.nl zou er goed aan doen om deze wandeling te verwijderen; geen reclame voor deze site waar doorgaans hele mooie routes te vinden zijn.

"Niet doen!"

 geplaatst op:

Zoals meeste andere reviews al zeggen. Oh had ik ze maar tevoren gelezen.....Stuk lutterzand is erg mooi maar grootste deel gaat over verharde weg met best veel auto's en fietsers. Je kunt veel betere wandelroutes doen hier want aan de omgeving ligt het niet, die is erg mooi

"Lutterzand route"

 geplaatst op:

Ze er slechte route. Veel la ga de weg gelopen, alleen in het Lutterzand was het heel mooi en rustig. Daarbuiten heel druk met verkeer. Geen voetpaden maar gewoon over de autoweg en fietspaden. Geen aanrader. Helaas, omschrijving in de route was mooi keek er naar uit, maar in de werkelijkheid alles behalve dat.

"Lopen langs Lutterasfalt"

 geplaatst op:

De wandeling loopt maar 3km door het Mitterrand de rest was lang drukken even veel verkeer weinig te zíen jammer

"Veel langs de weg"

 geplaatst op:

Slechte route voor deze mooie omgeving. Veel langs de weg lopen

"Tenzij je van auto’s en motoren houdt natuurlijk"

 geplaatst op:

De route is 11 km. De eerste 3 km voeren langs drukke wegen en de laatste 3 idem. De laatste 3 zijn ook nog rechtdoor dus geen variatie.

"Ik sluit me aan bij de bovenstaande reacties ... wij vinden de route ook veel te veel langs drukke wegen gaan. Jammer!"

 geplaatst op:

Zie bovenstaande reactie

"Niet geschikt voor een wandeling"

 geplaatst op:  

Helaas niet vantevoren de onderstaande reacties gelezen. 80% is drukke geasfalteerde weg waarbij je de berm in moet stappen om de auto's te laten passeren. Levensgevaarlijk als je met kinderen zou zijn. Onbegrijpelijk dat dit als wandelroute wordt aangeprezen. Het is beter om bij het paviljoen Lutterzand te parkeren en hier te kiezen uit een viertal wandelingen over onverharde paden die met kleurtjes worden aangegeven

"Op t Lutterzand na een tegenvaller"

 geplaatst op:

Dit is eigenlijke een fietsroute en niet geschikt voor wandelaars, je loopt voornamelijk over drukke geasfalteerde wegen of over n verhard fietspad. Het mooie Lutterzand is natuurlijk genieten, maar de route er naar toe vanaf landhuishotel De Bloemenbeek was niet de moeite waard. Wil je lopen bij het Lutterzand parkeer dan direct bij t Lutterzand en maak daar een leuke wandeling.

J, Overijssel (NL)

geplaatst op:

Wij hebben vrijdag 9 september 2016 deze route gelopen. De omgeving is prachtig, echter wat ons opviel was dat de eerste kilometers van de route langs een druk bereden weg zijn (Beuningerstraat). Bij de eerste afslag linksaf staat niet dezelfde straatnaam als in de route aangegeven, deze straat begint pas een paar honderd meter verder op. In het Lutterzand kwamen we er ook niet meer uit, verschillende keren heen en weer teruggelopen om te kijken of we de route toch nog konden volgen, hetgeen daar niet lukte, vervolgens maar op ons gevoel aan de wandel. Op een gegeven moment kwamen we toch bij een fietsknooppunt, fietsknooppunt kaart met de wandelroute vergeleken en wat blijkt, het laatste gedeelte van de wandeling gaat via fietsknooppunten, hetgeen resulteert in een aantal kilometers langs een druk bereken weg en uit eindelijk de Bentheimerstraat, welke zeer druk bereden wordt omdat het de aanloop naar de A1 is. Dit zijn geen wegen waar je als wandelaar met plezier loopt. Al met al vinden wij deze route een gemiste kans, er zijn zoveel onverharde wegen in die streek waar je een prachtige route kunt uitzetten.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 329950 | Toegevoegd op 29-10-2015 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding