Omschrijving

In en rondom het brinkdorp Westerbork is veel cultuurhistorie terug te vinden. Met deze wandeling over stille weggetjes door bos, heide en weide kom je langs een aantal van deze historische bezienswaardigheden.

Stefanuskerk
De vijftiende-eeuwse Stefanuskerk is de eerste bezienswaardigheid op je route. Het zegel van de kerk bevat een witte valk: een verwijzing naar het zilver dat de kerk jaarlijks moest betalen voor de afdracht van een witte valk aan de bisschop van Utrecht. In Museum-herberg De Ar vind je een leuke mix van ouderwetse interieurs en oud kinderspeelgoed. Je kunt hier een tijdreis naar het Nederland van vijftig jaar geleden maken.

Grafheuvel
Bij Iers Restaurant & Pub de Turfsteker Zalencentrum Meursinge ben je welkom voor een drankje en hapje, voordat je het buitengebied in loopt. Het is hier heerlijk stil, ideaal voor een dagje onthaasten. Op het heideveld vlakbij Orvelte passeer je een prehistorische grafheuvel. Verder zie je vlakbij het bos aan de Pieterbergweg veel jeneverbessen groeien. De route eindigt met een lekkere maaltijd bij Abdij de Westerburcht.

Kamp Pieterberg
Aan de Pieterbergweg ligt tegenwoordig een kleine woonwijk. In de Tweede Wereldoorlog lag hier Kamp De Pieterberg dat als onderdak diende voor mensen die bij de Nederlandse Arbeidsdienst werkten. Deze dienst was eerst een vrijwillige, maar later verplichte dienst die ook wel bekend is onder zijn Duitse naam: Arbeitseinsatz. Tussen 1951 en 1962 woonden in het voormalige kamp zo’n vijftig Molukse gezinnen. Later werden de gebouwen gebruikt als vakantiecentrum en asielzoekerscentrum. Het voormalige kamp werd in 1998 gesloopt. Kamp Westerbork ligt overigens ten noorden van het gelijknamige dorpje, vlakbij het plaatsje Hooghalen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Abdij de Westerburcht (Hoofdstraat, 9431 AB, Westerbork, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Abdij de Westerburcht
Hoofdstraat
9431 AB Westerbork
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zwiggelterstraat
9431KK Midden-Drenthe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Iers Restaurant & Pub de Turfsteker

Iers Restaurant & Pub de Turfsteker Zalencentrum Meursinge

Restaurant

Iers Restaurant & Pub de Turfsteker Zalencentrum Meursinge is ...

Meer informatie
Abdij de Westerburcht

Abdij de Westerburcht

Hotel

Abdij de Westerburcht is gelegen in het hart van Drenthe. In d...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Grafheuvel

Grafheuvel

Grafheuvel

In de Bronstijd bleven mensen sommige doden (ongeveer 15% van ...

Meer informatie
Geen foto van Museum-herberg De Ar

Museum-herberg De Ar

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gerhard, Anders

op:

Arie

op:

"Parkeren."

 geplaatst op:

De opgegeven locatie is de woonwijk De Akkers. Daar is het lastig parkeren. Lang parkeren is mogelijk in het centrum van Westerbork.

"Teleursteling"

 geplaatst op:

Heenweg ri. Orvelte voert door een mooi landschap met als verrassing een gereconstrueerde boerderij uit de Ijstijd. Orvelte is misschien wel de meest toeristische plek van Drenthe. Maar voor de liefhebber wellicht leuk. Terugweg naar Westerbork is teleurstellend. Loopt geheel over het fietspad langs een provinciale weg. Aan het eind van die weg bij het binnenlopen van Westerbork moet je verder over een industrieterrein zonder voetpaden. Daar hebben wij het maar voor gezien gehouden.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 327964 | Toegevoegd op 22-10-2015 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding