Het buitengebied van Ankeveen wandelend verkennen

Wandelroute 318712

Aangeboden door:

5342 179

Omschrijving

Het wordt een waterrijke trip dwars door het Noord-Hollandse plassengebied. Trek de stevige wandelschoenen maar aan want je gaat een forse wandeling maken door een uniek natuurgebied. Blijf wel op de paden want het is een beschermd natuurgebied. Het water is alleen toegankelijk onder leiding van een gids van Natuurmonumenten, of, als er ijs ligt, op de schaats. Het water is niet zo diep, dus bij een beetje vorst bevriest het snel. Op de Ankeveense plassen worden dan marathons op natuurijs gehouden.

Bed & Breakfast-Partycentrum De Drie Dorpen in Ankeveen is je startpunt. Boek je hier een kamer, dan is je uitzicht vanuit het slaapkamerraam zo puur Hollands: landerijen en water, waarvan een onmetelijke rust uitstraalt! Vanaf De Drie Dorpen voert een pad langs de sloot je rechtstreeks naar de Ankeveense plassen. Het pittoreske lintdorp Ankeveen laat je rechts van je liggen en je komt aan bij het watergebied.

De plassen zijn pas tussen de 16e en 18e eeuw ontstaan toen er hier massale turfwinning plaatsvond. Hierdoor zijn de kuilen die zich in het stroomgebied van de Vecht bevinden, volgestroomd en is een uniek water- en moerasgebied ontstaan met daartussen stroken land, de zogeheten legakkers. Een legakker, ook wel zetwal of kraag genoemd, is een strook grond in het veengebied, waar het met een baggerbeugel uitgebaggerde veen op te drogen werd gelegd om er turven van te maken. Meestal zijn de legakkers smal en lang en liggen ze vrij regelmatig van elkaar.

Vanuit de lucht zijn ze heel goed te zien als je bijvoorbeeld met het vliegtuig landt op Schiphol. Deze wandelroute volgt een legakker, het zogeheten Bergse pad, dat dwars door de Ankeveense plassen loopt. Toch een bijzondere ervaring om op zo’n droge, smalle ‘dijk’ te wandelen waarbij je aan beide kanten wordt omgeven voor water.

Op een gegeven moment duikt aan je linkerhand de oude kronkelige rivier De Vecht op. De rivier was een belangrijke watergang in de Gouden Eeuw en daarom lieten rijke handelaren er graag mooie buitenhuizen bouwen. Een aantal hiervan zijn nog bewaard gebleven, wat de oevers een mooi aanzien geeft. De Vecht was ook onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie van het eiland Pampus, boven Muiden, tot de Biesbosch.

De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Nederlanders zijn altijd al handig met water geweest en gebruikten dit in de Waterlinie als verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, zetten ze grote delen van het land onder water en werden zo complete legers gestuit. Op centrale punten en op plekken die niet onder water konden komen, werden forten gezet. Een groot deel van de forten vind je rond Utrecht omdat de verdediging van de stad met water niet mogelijk was. Vandaag kom je langs Fort Uitermeer, dat was gebouwd om de landdoorgangen tussen het Naardermeer en de Vecht te beschermen. Van de oude gebouwen is nog het karakteristieke Torenfort bewaard gebleven. Rondom het fort ligt nu een uniek rietland waar je in het voorjaar dotterbloemen en in de zomer het zeldzame zomerklokje kunt bewonderen.

Bijna tot het einde van de route blijf je langs waterpartijen kopen. Alleen de laatste kilometers gaan over een wat hoger gelegen deel, langs landgoed Boekesteijn waar het hoofdkantoor van Natuurmonumenten is gevestigd. Dit brengt je weer terug bij Bed & breakfast-Partycentrum De Drie Dorpen waar je vast zin hebt om even lekker uit te blazen onder het genot van een hapje en een drankje. Heb je een langer verblijf geboekt, dan is het een aanrader om ook de prachtige fietsroute nummer 318715 ‘Rondom Ankeveen’ te doen. Dan ga je nog meer verkennen van dit heerlijke puur Hollandse waterland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel & Partycentrum “De Drie Dorpen” (Cannenburgerweg, 1244 RG, Ankeveen, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel & Partycentrum “De Drie Dorpen”
Cannenburgerweg
1244 RG Ankeveen
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Noordereinde
1244RG Wijdemeren

VVV 's Graveland in bezoekerscentrum Gooi en Vechtsteek

Cannenburgerweg
1244RG Wijdemeren
035 656 30 80

Parkeerplaats

Noordereinde
1244RG Wijdemeren

bussum zuid

Bussumer Grindweg
1406 TK Bussum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels094.png

Hotel & Partycentrum “De Drie Dorpen”

Hotel

Hotel & Partycentrum “De Drie Dorpen” in Ankeveen ligt aan de ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer

Fort

Het Fort Uitermeer, vlak bij het Naardermeer aan Vecht gelegen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Fantastische wandeling"

  op:

Tamara, Anders

op:

Margriet

op:

"Schitterend mooi en rustig"

 geplaatst op:

Geweldige route (alleen het stukje langs de N weg is wat minder) met prachtige uitkijkpunten op het water en weilanden

"Hele mooie route alleen laatste stuk langs de provincialeweg jammer."

  op:  

Ger

op:

Ingrid

op:

"Een en al snelweg..."

 geplaatst op:

Prima om te fietsen. Niet om te lopen, terwijl er wel degelijk mooie looppaden zijn rondom en door de plas. Gemiste kans.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 318712 | Toegevoegd op 24-9-2015 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding