Snuif de geschiedenis op in Medemblik

Wandelroute 318687

Aangeboden door:

2168 68

Omschrijving

In Medemblik zijn de paden nog lang niet platgetreden. Ongerept dus, maar wel met een lange geschiedenis, want Medemblik is het oudste stadje van West-Friesland.

Hollandse gevels
Waar andere steden in de omgeving groeiden, bleef Medemblik lange tijd een beetje stilstaan. Juist daardoor ademt het stadje nog een authentiek Hollandse sfeer. Aan karakteristieke Hollandse gevels dan ook geen gebrek tijdens deze wandeling, want Medemblik is rijk aan gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Ook het ambachtsleven leeft hier voort, ervaar het zelf in het gezellige én lekkere Bakkerijmuseum.

Turen over het IJsselmeer
Tijdens je wandeling kun je ook kilometers in de verte staren terwijl je langs de oever van het IJsselmeer loopt. Op het water glijden vele zeilbootjes voorbij, hun masten zien er van een afstandje uit als kleine takjes. Aan de andere kant van de Oosterdijk zie je het monumentale Stoomgemaal Vier Noorder Koggen liggen dat uit 1869 stamt. De route neemt je ook even mee door de polder waar je Medemblik van wat verder weg kunt bewonderen.

Hollandse handel
Medemblik was tot in de achttiende eeuw een welvarende handelsplaats. Dankzij die rijkdom telt het stadje meer dan 80 rijksmonumenten. Het oudste gebouw is de Sint-Bonifaciuskerk uit 1404 waarvan je de toren vanuit de polder kunt zien. Op nummer 2 in de Kaasmarkt zie je nog de Waag uit 1692 terug. Eeuwenlang werden hier boter en kaas gewogen en verhandeld aan omliggende steden. In de gevel van het monument zie je een weegschaal met een kaas erop, maar ook een klok die uit het torentje van een oudere, verloren gegane waag komt. Wil je meer van de historie en het landschap in deze regio zien? Fiets dan de routes 318688 en 181022.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bakkerijmuseum (Nieuwstraat, 1671 BD, Medemblik, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bakkerijmuseum
Nieuwstraat
1671 BD Medemblik
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Zuiderdijkweg
1671AZ Medemblik

VVV-agentschap Medemblik in het Havenkantoor

Pekelharinghaven 50
1671 HM Medemblik
+31 (0)227 54 16 86

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Bakkerij Museum

Bakkerijmuseum

Fietscafe

Ben jij een zoetekauw of ben je gek op versgebakken krentenmik...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Wat minder historisch dan gedacht."

 geplaatst op:  

Medemblik is an sich een leuk stadje, maar deze wandelroute gaat voor een groot deel door nieuwbouwijken wat toch wezenlijk minder interessant is.

Gerben, Zeeland

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 318687 | Toegevoegd op 24-9-2015 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding