Rondje Landerd

Wandelroute 315604

Aangeboden door:

8316 386

Omschrijving

Vanuit Zeeland ga je wandelen door Natuurgebied Maashorst. Het klinkt misschien vreemd want de Maas, die stroomt toch niet door Zeeland? Dat klopt. We hebben het hier dan ook over het plaatsje Zeeland, in de provincie Noord-Brabant net boven Uden. Het kleine gezellige dorp ligt aan de rand van het natuurgebied Maashorst. Het is een heerlijke groene omgeving waar je goed kunt recreëren.

Je begint de wandeling op recreatiepark De Heische Tip. Dit park ligt aan een recreatieplas met schoon water en een mooi strandje. Je kunt kamperen op De Heische Tip maar ook voor de dagrecreant is er van alles te doen: zwemmen, midgetgolven of heerlijk op het terras aan het water uitblazen van een fiets- of wandeltocht.

Vanaf de camping wandel je direct door het Natuurgebied Maashorst. Met een omvang van 3.500 hectaren is De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant. Je vindt er naaldbos, heidevelden, vennetjes, modern landbouwgebied afgewisseld met ouderwets boerenland met akkers, natte graslandjes en houtwallen. De naam Maashorst heeft betrekking op het feit dat de Maas hier ongeveer ooit stroomde. Door allerlei geologische processen is de loop van de Maas in steeds oostelijker richting geschoven, maar de rivier heeft hier onder meer grind en keien afgezet. Om het natuurgebied mooi open en afwisselend te houden, zijn er grote grazers uitgezet. Grote kans dat je ze tegenkomt: de Schotse Hooglanders, ijslandpony’s of moeflons. Maar ook diverse kleine beestjes leven graag in De Maashorst. Het is nog steeds een vrij vochtig gebied wat erg wordt gewaardeerd door de rugstreeppad en de heikikker.

Al wandelend ontdek je de charme van het snelle wisselen van het landschap. Voortdurend wordt het bos weer opengebroken door akkers of heidevelden. Een type landschap dat ook veel roofvogels aantrekt die zich graag langs de bosrand ophouden om te kunnen foerageren in de weiden. Typisch kenmerk van De Maashorst is dat in het park diverse aardbreuken zijn. Dit heeft ooit in 1992 gezorgd voor een flinke beving in dit gebied. Levensbedreigend zijn de bevingen in Nederland gelukkig niet. Wel zorgen de aardbreuken voor het bijzondere verschijnsel dat grondwater op hoger gelegen delen naar de oppervlakte komt. Dit gebeurt in de zogeheten wijst reservaten. Het kalkrijke water levert in deze gebieden een bijzondere vegetatie op. De boerenbedrijven in dit natuurgebied zijn kleinschalig en produceren heerlijke ambachtelijke producten die ze vooral in de streek afzetten. Bij diverse boerderijen vind je erfwinkeltjes waar je leuk even kunt snuffelen. Vind je het leuk om ook juist de oostkant van Zeeland te verkennen, pak dan de fiets en doe fietsroute nummer 315605 ‘Heerlijk genieten in het buitengebied’.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Heische Tip (Straatsven, 5411 RS, Zeeland, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Heische Tip
Straatsven
5411 RS Zeeland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Straatsven
5411RS Landerd

Parkeerplaats centrum

Kerkstraat
5411BA Landerd

VVV-Agentschap Jumbo Eijsermans

Kerkstraat 47
5411 EA Zeeland
0486 45 88 30
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes099.png

De Heische Tip

Fietscafe

De Heische Tip is een gezellig plekje om neer te strijken tijd...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Guillermo , Noord-Brabant

op:

"Mooie afwisselende route door natuurgebied"

  op:

Erik , Anders

op:

"De wandeling gaat voor een groot gedeelte over fietspaden. Dit vinden wij enigszins jammer te noemen."

  op:

"Prachtig met sneeuw en een mooi zonnetje"

  op:

"Mooi afwisselend!"

 geplaatst op:

Mooi in de sneeuw, van vergezichten tot bos!

"Mooie route"

 geplaatst op:

Erg mooi gebied. Er zouden iets meer banken onderweg mogen zijn.

"Vijf sterren!"

 geplaatst op:

Absoluut geen reden om minder dan 5 sterren te geven. Mooie bospaden en wat is het bos mooi in de herfst! Grote runderen lagen lui op het wandelpad. Toch maar met een boogje omheen gelopen. Aanrader.

"Mooie route, stukje fietspad maar veel paden door bos."

  op:

"Prachtig Landerd!"

 geplaatst op:  

Hele afwisselende, mooie route. Staat uitstekend aangegeven. Asfalt, bos, zand en weiland wisselen elkaar af met, als je een beetje mazzel hebt, prachtige wisenten. Mooi als lichte trailloop, maar zeker ook als wandelroute. Brabant heeft zoveel moois te bieden!

Hj

op:

"Rondje Maashorst"

 geplaatst op:

De naam kun je beter veranderen in 'rondje Maashorst'. Ligt tussen Uden, Schaijk en Zeeland in. Landerd is een gemeente waar dorpje Zeeland en Schaijk inzitten. Wordt overigens binnenkort aangesloten bij gemeente Uden.

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route, alleen gaat een behoorlijk deel van de route over fietspaden en een mountainbikeroute. De natuur maakt echter veel goed, met een beetje geluk kan je Wisenten spotten (ik had dat geluk)

"Mooie route maar knooppunten zijn gewijzigd"

 geplaatst op:

Op 7 januari 2018 heb ik deze route gelopen, er blijken behoorlijk wat knooppunten toegevoegd te zijn in dit gebied die niet op bovenstaand kaartje staan en waardoor je onderweg niet het volgende knooppunt kunt vinden, je hebt de tussenliggende knooppuntnummers nodig om de route te kunnen lopen. Dus eerst even zelf aanvullen via de knooppuntenkaart voordat je gaat lopen (of een foto maken van de knooppuntenkaart die bij het begin van de route staat).

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 315604 | Toegevoegd op 14-9-2015 | Laatst gewijzigd op 24-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding