Vogels spotten aan het Lauwersmeer

Wandelroute 307609

Aangeboden door:

4308 72

Omschrijving

Het Lauwersmeer is meer dan water. In het zuidwestelijke deel van dit nationaal park ligt bijvoorbeeld de Kollumerwaard. Met deze wandeling loop je door het moerasbos en de graslanden en rietvelden in dit gebied. Een route bij uitstek om vogels te spotten, dus neem behalve waterdicht schoeisel ook je verrekijker mee.

Het Zomerhuisbos in de Kollumerwaard is niet bepaald doorsnee. Je ziet hier nauwelijks naaldbomen of eiken en berken, maar juist soorten als populier, abeel, els en wilg. Dat maakt je wandeling weer net even anders. In het bos broeden de grote bonte specht en zomertortel. Tijdens de vogeltrek kun je hier ook zangvogels als het goudhaantje en de matkop spotten. Wie op een rustig moment wandelt, heeft gerede kans een ree te zien.

De rietvelden herbergen vele moerasvogels. In het voorjaar hoor je bijvoorbeeld een soort misthoorn uit het riet klinken: het karakteristieke geluid van de roerdomp. Dit gebied is ook uitermate populair bij roofvogels. Lopend langs de graslanden zie je hier altijd wel een buizerd, kiekendief of torenvolk door de lucht scheren. Er is dan ook veel ruimte, rust en voedsel voor roofvogels. Zoveel zelfs dat sinds 2009 een wel heel bijzondere roofvogel in het Lauwersmeer broedt: de zeearend. Vanaf de uitzichtheuvel aan de rand van het bos heb je een mooi zicht op het leefgebied van dit paartje. Met een beetje geluk spot zie je een of zelfs alle twee de zeearenden.

De wandelroute start en eindigt op de parkeerplaats aan de rand van het Zomerhuisbos.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (De Rijsdammen, 9293 MH, Kollumerland c.a., Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
De Rijsdammen
9293 MH Kollumerland c.a.
Plan route naar startpunt

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Rondje Natuurgebied"

 geplaatst op:

Prachtig rondje, we hebben zelfs wilde parden gezien .

Hans

op:

"Vandaag, 9 april 2019, geprobeerd te lopen, maar deze roete is de komende weken afgeloten voor publiek wegens onderhoud. Niet doen dus!"

  op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 307609 | Toegevoegd op 31-8-2015 | Laatst gewijzigd op 18-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding