Rondje door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelroute 304369

Aangeboden door:

8371 458

Omschrijving

Dit is een zeer exclusieve wandeling, want je gaat een gebied in dat uitsluitend toegankelijk is voor wandelaars. Zelfs fietsers komen er niet in en wat ook zo leuk is, je hoeft niet persé op de paden te blijven maar mag lekker struinen dwars door het gebied. Daarbij heb je de kans om oog in oog te staan met een damhert!

Je begint met de wandeling in het kleine plaatsje Vogelenzang. Het ligt midden in de Bollenstreek, dus in het voorjaar en de zomer is het hier genieten van een schitterend kleurenpallet. Met het zicht op het statig buitenverblijf Huis te Vogelenzang, is de aanloop naar het wandelgebied in de duinen ook best heel leuk.

Als het hek achter je dichtvalt bij ingang Panneland en je daadwerkelijk in de waterleidingduinen bent, realiseer je dan dat je rustig moet zijn om één van de damherten tegen te komen. Het duin is maar liefst 3400 ha groot, dat is ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang. Je verkent op deze wandeling een gedeelte van het gebied. De Waterleidingduinen zijn van groot belang voor het drinkwater van Amsterdam. Hier wordt tweederde van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Het water komt uit de rivier de Rijn en wordt na een eerste schoonmaakbeurt het duin in gepompt. Daar wordt volop gebruik gemaakt van de unieke zuiverende werking van het duin. Het water ligt daarvoor drie maanden ‘opgeslagen’ in het duin. Vervolgens stroom het naar de zuiveringsinstallatie op Leiduin waar het helemaal klaargemaakt wordt tot leidingwater. Dit zuiveren gebeurt al sinds 1853. Toen opende prins Willem van Oranje het vergaarbekken de Oranjekom, tegenwoordig een verzamelvijver bij het bezoekerscentrum. In de loop van de jaren zijn steeds meer kanalen en geulen gegraven. Doordat het gebied zo afgeschermd is, kan de natuur er ongestoord haar gang gaan. Dit levert een bijzonder landschap op. Maar het meest bekend zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen toch om de grote kudde damherten. Er wordt geschat dat er ongeveer 2000 damherten rondlopen. Deze mooie gestipte herten waarvan de mannetjes de hele aparte zogeheten schoffelgeweien dragen, waarbij de einden van de takken met elkaar verbonden zijn door platen, ken je vast wel van de hertenkampen. Hoeveel leuker is het om ze hier echt in het wild te zien.

De wandelroute loopt onder meer langs de Pannelanderveldjes waar ooit een duinboerderij stond, en over de Ome Janneberg. De veldjes, die werden gebruikt voor de aardappel- en groententeelt, zijn nog duidelijk zichtbaar in het terrein. Let ondertussen goed op en tuur tussen de struwelen naar de damherten. Eigenlijk kun je hier niet geweest zijn zonder er één gezien te hebben. Tip: Neem een verrekijker mee en geniet!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Henk Lensenlaan, 2114ER, Bloemendaal, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Henk Lensenlaan
2114ER Bloemendaal
Plan route naar startpunt

hillegom

2e Loosterweg
2182CG Hillegom

VVV Hillegom

Hoofdstraat 85
2181 EB Hillegom
Stuur een mail

Bezoekerscentrum De Oranjekom

1e Leijweg
2114BH Bloemendaal

Eigen Vaart

Dr. Schaepmanlaan 63
2104VC Heemstede
023 - 529 64 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route maar met fouten"

 geplaatst op:

De route gaat gedeeltelijk over een privé terein waar de eigenaar niet blij mee is. Daarnaast is een groot gedeelte van de route over ruiterpaden

Michiel, Anders

op:

"Mooie omgeving, route zelf niet altijd even fijn"

 geplaatst op:

Ik vond de omgeving erg mooi. De route vond ik soms wel onduidelijk. We moesten een heel stuk over het ruiterpad lopen, wat niet echt lekker loopt. Ook loopt de route voor een deel langs een drukke weg, wij hebben daar een ander pad gekozen. Ook kwamen we onderweg langs een andere parkeerplaats welke dichterbij het Amsterdamse Waterleidingduinen gebied lag. Ik was liever daar met de wandeling gestart.

Ruud

op:

Heleen

op:

"Verboden voor honden"

 geplaatst op:

Staat pas aan de poort beschreven dat er geen honden aan de lijn naar binnen mogen.zijn er dus voor niks heen geweest. Erg jammer

M, Anders

op:

"gedeeltelijk leuk"

 geplaatst op:

De beschrijving is geweldig, maar... het begin is door een prachtig gebied. Van alles te zien; natuur, herten etc. Maar dan kom je over een omgeploegd ruiterpad en tenslotte over asfalt wegen. Een niets zeggend fietspad voor 6 km. Met een prachtig natuurpark, waar je dan ook een ticket voor moet kopen, loop je dus NAAST de mooie bos- en duinen. Wie bedenkt dit??

Emmelie

op:

"De Waterleidingduinen zijn prachtig. Jammer is dat de route je twee keer over een ruiterpad stuurt...."

 geplaatst op:

Haal de ruiterpaden eruit. En het laatste stuk stuurt je over een smal fietspad met tweerichtingsverkeer. Niet heel veilig. Een klein stukje verder kun je aan de overkant van de weg over een voetpad lopen. Als je dat doet krijg je echter van de app te horen dat je moet omkeren...

"Paardenpad overgeslagen. Ietsjes doorgelopen. Laatste stuk is met hek afgezet, dus via ingang weer het bos uit. Vergeet je pinpas niet. ??"

  op:

Wendy&Robert

op:

Janet, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 304369 | Toegevoegd op 27-8-2015 | Laatst gewijzigd op 21-11-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding