Volsbergenpad

Wandelroute 304334

Aangeboden door:

1580 13

Omschrijving

Deze mooie wandeling door een gedeelte van de Belgische Kempen gaat door een verrassend landschap. De idyllische stroom De Grote Nete, heidenveldjes en zandverstuivingen zijn de hoofdingrediënten voor deze heerlijke tocht.

Je start de wandeling in het gehucht Hulsen in Balen. De huizen liggen voornamelijk rondom de centrale Sint-Hubertuskerk. De kerk zelf is mooi, zeker de moeite van een bezoekje waard zijn de houten beelden in de kerk. 

Vanuit Hulsen wandel je aan de noordkant van het gehucht door de Volsbergenbossen. Dit unieke stukje natuur is een onderdeel van het landduinenlandschap van Balen. Landduinen zijn zandige heuvels die ontstaan zijn na de laatste ijstijd, door het uitwaaien van zand uit de rivieren. Dit landschap is nauw verbonden met de vallei van de Nete; een specifiek landschap van hoge, droge landduinen en lage, natte beekvalleien. De landduinen zijn door Europa beschermd omdat ze een specifieke wereld van planten en dieren herbergen.

In het piepkleine gehuchtje Lil passeer je de Sint-Elisabethkapel, een gedachteniskerkje met een rijke geschiedenis. Volgens de volksoverlevering is het een voormalige melaatsenkapel. De kapel werd eind 16de eeuw opgericht. Op 12 september 1797 had het Franse leger een zware nederlaag geleden in de Boerenkrijg.

Een schilderachtige stroom verrast je achter iedere bocht. Aan de ene kant van de Grote Nete zorgen de weiden voor de groene kleur en geven de aangelegde vijvers het landschap een idyllisch tintje. Aan de andere kant zie je de hoger gelegen akkers van het Zavelsveld en het Lilsveld. Zo loop je langzaam weer terug richting Hulsen en sla je net voor de bebouwde kom weer af naar de startplek. De vallei van de Grote Nete loopt nog veel verder door. Mocht je zin hebben om verder te wandelen, dan kan je via de wandelknooppuntenkaart Kempense Landduinen jouw wandeling verder uitbreiden.

Wil je ook een mooie fietsroute fietsen in de omgeving van Balen, kies dan voor fietsroute 197807

Voor meer informatie ga naar Toerisme Balen

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats Marktplein Hulsen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats Marktplein Hulsen
Hulsen
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Parkeerplaats Marktplein Hulsen

Parkeerplaats Marktplein Hulsen

Parkeren

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 304334 | Toegevoegd op 27-8-2015 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding