Wandelend genieten van Slenaken

Wandelroute 290835

Aangeboden door:

8302 155

Omschrijving

In het diepste zuiden van Limburg, in Slenaken, op de grens met België start deze route bij een uitspanning met de veelzeggende naam ‘Auberge de Smockelaer’. De auberge biedt een bijpassende activiteit aan: ‘Smokkelen met Schorre Fons’. Een ludieke tocht waar je samen met professionele acteurs even terug gaat in de tijd dat er nog veel gesmokkeld werd in Limburg. Maar daar kwam je vast niet voor.

Je kunt verrukkelijk wandelen aan de hand van deze uitgestippelde route door het mooie Zuid-Limburgse heuvelland. Maar geniet eerst eens even van het terrein rond de Smockelaer: typisch Limburgse gebouwen waaronder een prachtige 18e eeuwse hoeve en een schitterend vakwerkhuis! De Smockelaer staat bekend om haar Bourgondische keuken met gebruik van verse streekproducten. Heerlijk om na afloop van deze wandeling even aan te schuiven.

Slenaken zelf is een lieflijk klein dorpje, prachtig gelegen in het Limburgse Heuvelland. Aan weerskanten van het dorp liggen het Geuldal en het Gulpendal. Deze grote bekende beken kennen tal van smalle zijtakjes die mooi tussen de heuvels door kronkelen. Nadat je weg bent gelopen bij de Smockelaer, kom je eerst door een zogeheten hellingbos, het Roebelsbos, dat uitloopt in het Gulpendal. De vergezichten op glooiende weiden en akkers zijn iedere keer weer verrassend. Zodra je de grens met België oversteekt, is het uitzicht links echt om te smullen.

Weer terug op Nederlands grondgebied, loop je richting Eperheide. Typerend voor deze streek zijn de prachtige vakwerkhuizen. In Eperheide staan maar liefst negen vakwerkhuizen en –boerderijen, allen rijksmonumenten. In de nabijheid van het dorp ligt een heidegebied dat is ontstaan doordat een storm, gecombineerd met een insectenplaag, de oorspronkelijke beplanting van naaldbomen wegvaagde. Deze heide wordt in conditie gehouden door een kudde schapen. Het is altijd een bijzonder gezicht om de kudde ook echt aan het werk te zien op de heide. Het geeft iets van de oude tijden weer, toen mens en dier altijd samen het land bewerkten.

Ben je het heidegebied gepasseerd dan kom je aan in het Onderste en Bovenste bos. Waar precies de grens ligt tussen onderste en bovenste zul je niet bewust merken maar de slingerpaadjes die door dit hellingbos lopen zijn wel bijzonder leuk. Na precies 6 kilometer kom je weer terug op de startplek. Het lijkt misschien niet zo’n lange wandeling, maar vergis je niet in de stijgende en dalende wegen die je flink in de kuiten zult voelen. Tijd om even heerlijk te genieten van een lekker Gulpener biertje en eventueel een hapje eten! Wil je nog meer wandelen in deze prachtige omgeving, doe dan ook wandelroute nummer 90838 ‘Wandelen in en om Gulpen-Wittem’. Een tocht vertrekt ook vanaf Auberge de Smockelaer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Auberge de Smockelaer
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Auberge de Smockelaer
Givelderweg
6276 PB Slenaken
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Heijenratherweg
6276PE Gulpen-Wittem

VVV Epen

Krekelstraat
6285AE Gulpen-Wittem
043 455 13 46
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/bedandbreakfast146.png

Auberge de Smockelaer

Bed & Breakfast

Bij Auberge de Smockelaer vind je sfeervolle groepsaccommodati...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 290835 | Toegevoegd op 13-8-2015 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding