Rondje Beers

Wandelroute 247695

Aangeboden door:

6323 221

Omschrijving

Deze flinke wandeling gaat door het Land van Cuijk, een heerlijke streek met stijl, in de oksel van de Maas. Het landschap is afwisselend, met fraaie bossen, lieflijke beekjes, uitgestrekte velden en mooie boomgaarden. Deze afwisseling is voor een groot deel te danken aan de aanwezigheid van een aantal oude landgoederen.

Voorname families gingen er vroeger prat op de natuur rond hun landgoed zo attractief mogelijk in te richten. Ze cultiveerden de bossen en zorgden er voor dat de akkerlanden handig bewerkbaar werden. De aanleg van houtwallen rond de akkers, om zand maar ook beesten tegen te houden, hoorde daarbij. Door de grote afwisseling van bos, weide en akkers met tussenliggende houtwallen heeft dit type landschap een grote landschappelijke waarde. De landgoederen zijn tegenwoordig opgesteld, wat goed nieuws is voor de wandelaar. Vandaag ga je genieten van een tocht over twee van deze heerlijke landgoederen.

Het vertrekpunt voor deze wandeling is Landgoed De Barendonk. Op dit mooie landgoed dat al eeuwenlang in familiebezit is, kun je heerlijk recreëren. Er zijn verblijfsaccommodaties is allerlei typen; van luxueus in het statige herenhuis, lekker dicht bij de natuur op het natuurkampeerterrein tot primitief op de hooizolder. Naast de recreatietak zijn de melkkoeien een belangrijke inkomstenbron voor het landgoed. Nadat je De Barendonk hebt verlaten, wandel je al snel over het volgende landgoed: Het Ossebroek. Dit landgoed is ongeveer 120 hectare groot, gelegen aan de weg tussen Beers en Haps en bestaat uit vruchtbare landerijen, bossen, houtwallen en enkele boerderijen. De kern van dit gebied wordt gevormd door de oude boerderij annex jachthuis en de nabijgelegen boswachterswoning. Door de rijke afwisseling in de vegetatie leven er veel verschillende dieren op het landgoed: reeën en dassen maar ook talloze soorten vogels.

De route gaat verder richting het gezellige dorpje Beers. Maar eerst passeer je de restanten van molen De Hoop. De ronde stenen stellingmolen werd gebouwd in 1850 maar werd door brand verwoest. Nu rest alleen nog de romp. Stichting Molen ‘De Hoop’ Beers zet zich in voor de restauratie van deze molen. Beers is een echt boerendorp, gebouwd rond de Sint-Lambertuskerk, een 19e-eeuwse kruisbasiliek met 15e-eeuwse kerktoren. Via Beers wandel je weer terug over landgoed De Barendonk. Particulier landbezit heeft gebieden als het Land van Cuijk toch maar behoed voor grootschalige verkaveling waardoor hier geen saaie rechter akkerlanden zijn ontstaan maar mooi afwisselend landschap. Daar plukken we nu de vruchten van. Geniet ervan!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Landgoed De Barendonk (Millseweg, 5437 NB, Cuijk, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Landgoed De Barendonk
Millseweg
5437 NB Cuijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Achterdijk
5451PC Mill en Sint Hubert

VVV Mill

Kerkstraat
5451BM Mill en Sint Hubert
0485 44 18 38
Stuur een mail

cuijk

Stationsstraat
5431CM Cuijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/bedandbreakfast021.png

Landgoed De Barendonk

Camping

Landgoed De Barendonk ligt in het Land van Cuijk, een regio wa...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop (romp/restant)

De Hoop (romp/restant)

Windmolen

Deze molen werd een tijd gebruikt als schorsmolen voor leerloo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Arie

op:

"Veels te veel asfalt!!!"

 geplaatst op:

Asfalt teveel

"Leuke route; afwisselend."

 geplaatst op:

Leuker is om via de Heuf langs de landgoederen te lopen.

"Teveel te druk asfalt"

  op:

Steven

op:

"Veel langs de weg lopen, geen aanrader"

  op:

"Mooie omgeving, maar veel lopen langs de asfaltweg."

  op:

Ronald

op:

Monique

op:

Silvester, Noord-Brabant

op:

"Recht toe recht aan"

 geplaatst op:

Relatief veel lopen op de asfaltwegen (dus veel verkeer), niet echt wat wij ons hadden voorgesteld. Het landschap heeft zo veel meer te bieden dan deze toch best wel saaie route.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 247695 | Toegevoegd op 9-7-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding