Ontdek het authentieke Utrecht

Wandelroute 232725

Aangeboden door:

9888 416

Omschrijving

Wil je Utrecht leren kennen, doe dan deze mooie stadswandeling door het authentieke centrum van de domstad langs vele historische panden, grachten met werfkelders die uniek zijn in Nederland en verrassende hofjes. Vanaf de parkeerplaats is het al snel genieten van de mooie grachtenpandjes langs de Oudegracht. Deze ongeveer twee kilometer lange gracht is het verbindingsstuk tussen de Kromme Rijn en de Vecht en doorsnijdt de gehele binnenstad van zuid naar noord. Eeuwenlang is zij de hoofdader van de stad geweest. De Oudegracht is bekend om de werven en de werfkelders die je van bovenaf mooi kunt bekijken, maar wat nog veel leuker is: pak een terrasje op één van de laaggelegen kades. In diverse werfkelders zijn cafés en restaurants gevestigd. Je zit dan gezellig op ooghoogte met de passagiers van de vele (rondvaart)bootjes die door de grachten varen. Welgestelden bouwden vroeger huizen langs de gracht met kelders die direct uitkwamen op de werf, de zogeheten werfkelders. De laaggelegen kade aan de grachten was bijzonder handig om aan te meren voor vrachtschepen. Geloste goederen konden direct in de aan de kade gelegen werfkelders worden opgeslagen. Het eerste deel van de Oudegracht die je aandoet, onderscheidt zich door exclusieve winkels met unieke artikelen. Even verderop zal je in de winkelstraten nog uitsluitend de bekende winkelketens treffen, dus ben je een liefhebber van aparte spullen, sla hier je slag.

Het Aboriginal Art Museum Utrecht ligt halverwege de Oudegracht. Dit is het enige museum in Europa dat zich richt op de hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië. Net voorbij het museum sla je de hoek om waarna je oog in oog staat met het symbool van Utrecht: de ruim 600 jaar oude Domtoren, de hoogste toren van Utrecht, maar ook de hoogste kerktoren van Nederland. Een Domtorenbeklimming is een mooie gelegenheid om de stad Utrecht op een heel andere manier te leren kennen! De gids neemt je via 465 traptreden (er is overigens geen lift) mee naar de top van de hoogste kerktoren van Nederland. Halverwege zie je de monumentale klokken met een totaal gewicht van maar liefst 32.000 kg. Een verdieping hoger bevindt zich de prachtige zeventiende-eeuwse Hemony beiaard. Vanaf de torentransen op 70 en 95 meter heb je tenslotte een spectaculair uitzicht over zowel de stad als de provincie Utrecht.

De Domtoren en de Domkerk staan gescheiden van elkaar op het Domplein. Deze scheiding van kerk en toren is het gevolg van een verwoestende tornado in 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte. Daarna zijn er diverse initiatieven geweest om te komen tot een volledig herstel van de Domkerk inclusief de samentrekking met de toren, maar deze zijn nooit echt uitgevoerd. Midden op het Domplein is de entree naar een ondergrondse ruimte waar 2000 jaar geschiedenis van Nederland te zien is. Onder het eeuwenoude plein volg je een route waar je met een speciale zaklamp archeologische vondsten kunt ontdekken. De geschiedenis komt letterlijk tot leven als de lamp verhalen en animaties activeert. De gotische Domkerk is gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd aan Sint Maarten. Sinds de reformatie is de Domkerk een protestantse kerk. Door de beeldenstorm zijn helaas veel van de originele gotische elementen verdwenen. Wel zijn de rijkversierde grafmonumenten die in de kerk te vinden zijn, zeer indrukwekkend net als het immense orgel.

Via de Korte Jansstraat komt je op de Drift. Aan deze gracht liggen verscheidene monumentale panden. Bijzonder detail zijn de gietijzeren gaslantaarns uit 1857 die langs deze gracht staan. Verder vind je er diverse faculteitsgebouwen van de Universiteit Utrecht.

Nadat je de singel die grotendeels de binnenstad ‘omsingelt’ ben overgestoken, loop je door de Vogelenbuurt langs de hoge korenmolen Rijn en Zon. Met een vluchthoogte van bijna 25 meter één van de hoogste molens van Nederland. Je steekt de singel weer over en loopt langs het Volksbuurtmuseum. Hier wordt de 200 jaar geschiedenis belicht van het dagelijks leven van de gewone man uit de volksbuurten in Nederland. De verdwenen volksbuurt Wijk C in Utrecht dient hierbij als voorbeeld. Stadskasteel Oudaen aan de historische Oudegracht is een mooie plek om even te pauzeren en een kopje koffie te doen of mogelijk als je er al aan toe bent, een lunch. Het schitterende stadskasteel met een historie die teruggaat tot 1200 is een veelzijdige horecagelegenheid met grand-café, à la carte Restaurant, theater en een eigen Brouwerij. Uitgerust en wel ben je dan klaar voor het laatste deel van de wandeling. Geniet nog even van de prachtige panden boven langs de Oudegracht, maar ook de mooie werven beneden langs het water. Museum Speelklok tot Pierement is de volgende verrassing die je te wachten staat. Dit bijzonder gezellige museum dat tegenwoordig Museum Speelklok heet, neemt je mee in de wondere wereld van de eeuwenoude zelf spelende muziekinstrumenten, van kleine speeldozen tot gigantische draaiorgels! Het is gevestigd in de oude Buurkerk. Via een zeer pittoresk deel van Utrecht met mooie straatjes met alleen maar prachtige oude pandjes, onder meer langs de Springweg en de Pelmolenweg, wandel je weer terug naar de startplek. We hopen dat je hebt genoten van deze kennismaking met Utrecht en zien je graag nog eens terug!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Oosterkade, 3523CA, Utrecht, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Oosterkade
3523CA Utrecht
Plan route naar startpunt

VVV Utrecht

Servetstraat
3512JC Utrecht
0900 128 87 32
Stuur een mail

Ambulant Utrecht

Choorstraat 7-BS
3511KK Utrecht
0800 - 0830
Stuur een mail

utrecht centraal

Spoor 5
3511CB Utrecht

Bezoekerscentrum Amelisweerd

Koningslaan
3981HD Bunnik

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Museum
Geen foto van Aboriginal Art Museum

Aboriginal Art Museum

Museum
Geen foto van Molen Rijn en Zon

Molen Rijn en Zon

Windmolen

Deze korenmolen werd gebouwd in 1913 en er werden bij de bouw ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Koos

op:

Pedro

op:

Kelly, Anders

op:

Ed

op:

Q

op:

Paul

op:

Sanne, Anders

op:

Ernst

op:

sylvia

op:

Aafke

op:

"Prachtige stad"

 geplaatst op:

Aboriginal museum uit de omschrijving is echt al heel lang weg!

Iris, Anders

op:

"Leuk Utrecht"

  op:

"Onduidelijke instructies"

 geplaatst op:

Er wordt om de haverklap aangegeven om te keren. De route geeft bv rechtsaf aan, maar de stem zegt linksaf. Er wordt ook niet tijdig gemeld wanneer ik me van de route heb verwijderd, er wordt dan gemeld; zoek de route. Doe ik iets verkeerd,vof is de routenavigatie fout??

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 232725 | Toegevoegd op 18-6-2015 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding