Flink doorstappen in het centrum van Groningen

Wandelroute 232709

Aangeboden door:

5758 66

Omschrijving

Groningen is een zelfbewuste stad waar voor iedereen iets te beleven valt. Je vindt er een rijke en roerige geschiedenis, een prachtig oud centrum, maar ook moderne musea en architectuur. Deze wandeling laat je kennismaken met de hoogtepunten van Groningen.

Op de Vismarkt zie je onder meer de Korenbeurs, een gebouw met een neo-classistische gevel uit 1865. Het vele glas was vroeger functioneel: het gaf de keurmeesters voldoende licht om het graan te beoordelen. Bij de entree staan Neptunus, de Romeinse zeegod, en Ceres, de godin van de landbouw. Vanaf het dak kijkt Mercurius, de god van handel en winst, uit over de Vismarkt. De Korenbeurs behoort tot de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten.

Aan de Grote Markt zie je natuurlijk hét symbool van de stad: de bijna 97 meter hoge Martinitoren, door de stadjers (inwoners van Groningen) ook wel d'Olle Grieze genoemd. De bouw van de huidige toren startte in 1469, over het opleveringsjaar bestaat geen duidelijkheid. De huidige toren had twee voorgangers, waarvan de eerste uit de dertiende eeuw dateerde.

Op de Grote Markt zie je ook het markante Goudkantoor waarvan de bouw in 1635 begon. Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als kantoor voor de ontvanger van de belastingen in de provincie Groningen, getuige ook de betekenis van de Latijnse spreuk op het pand (Geef de keizer wat des keizers is). In 1814 werd hier een keuringshuis gevestigd waar je kon laten controleren of een voorwerp echt van goud was. Vandaar de naam Goudkantoor.

Bijzonder aan Groningen zijn de vele hofjes, in de stad zelf gasthuizen genoemd. Aan de Rademarkt passeer je bijvoorbeeld het Sint Anthonygasthuis (tegenover het hoofdbureau van politie). Het gasthuis werd gesticht in 1517 en lag oorspronkelijk aan de rand van de toenmalige stad. Een keuze die mede ingegeven was omdat het gasthuis aanvankelijk diende als pesthuis. Later kreeg het de functie van gesticht. Een deel van de inkomsten kwam van de stadjers die zondags tegen betaling naar de 'gekken' kwamen kijken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

9728BA, Groningen, Groningen, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Groningen
9728BA Groningen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Leonard Springerlaan
9727KB Groningen

Treinstation Groningen

Stationsplein
9726AE Groningen

Augustinuscollege

Admiraal de Ruyterlaan 37
9726GP Groningen
06 - 53 74 14 93
Stuur een mail

VVV Groningen

Grote Markt
9712HS Groningen
0900 202 30 50 (15ctpm)
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Natuurmuseum

Natuurmuseum

Museum
Geen foto van De Folkingestraat Synagoge

De Folkingestraat Synagoge

Oude Groninger Kerken

Gebouw in neo-moorse stijl, met de plattegrond van een christe...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Alma, Anders

op:

Dianne

op:

Mark, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 232709 | Toegevoegd op 18-6-2015 | Laatst gewijzigd op 3-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding