Verken Alkmaar te voet

Wandelroute 213299

Aangeboden door:

12483 222

Omschrijving

Alkmaar staat bekend als een echte Hollandse kaasstad, maar heeft meer te bieden. De historische binnenstad bijvoorbeeld, waar maar liefst 399 rijksmonumenten staan. Deze wandeling leidt je door een deel van dit monumentale en gezellige centrum.

De route is kort, maar zou wel eens lang kunnen duren. Niet alleen omdat je de tijd wilt nemen om de vele monumentale gebouwen te bewonderen, maar ook omdat je langs een aantal leuke musea komt. Zoals het Beatlesmuseum, waar je de grootste privécollectie over deze populaire groep vindt. Waar de museumeigenaar begon in een huiskamer heeft hij nu een oppervlakte van meer dan 1500 vierkante meter tot zijn beschikking om unieke items over de Fab Four uit Liverpool te laten zien. Geen enkel Beatlesmuseum kan wedijveren met de items die hier worden tentoongesteld.  

Op de Houttil kom je langs een zeventiende-eeuws pand waarin ooit de voormalige brouwerij De Boom was gevestigd. Nu vind je hier het Nederlands Biermuseum De Boom. Hier krijg je inzicht in de geschiedenis van het bier en het oude brouwproces. Zo werd voor het bier zuiver duinwater in tonnen naar de Alkmaarse brouwerijen gevaren. Het grachtenwater was hiervoor niet geschikt, aangezien mensen hier hun behoefte in deden.

Op de Voordam loop je over een voormalige dijk die in de vijftiende eeuw werd aangelegd om Alkmaar uit te breiden. Op het Clarissenbolwerk kom je langs de Molen van Piet, een uit 1769 daterende korenmolen. In 1884 werd de molen, die oorspronkelijk Molen de Groot heet, gekocht door Cornelis Piet. Nog steeds is de molen in het bezit van deze familie.

Op het kerkplein loop je langs de monumentale Grote of Sint-Laurenskerk. Deze kerk uit de zestiende eeuw werd gebouwd op de plek waar volgens een eerste vermelding al in de tiende eeuw een houten kerkje stond.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Nederlands Biermuseum De Boom (Peperstraat, 1811LX, Alkmaar, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Nederlands Biermuseum De Boom
Peperstraat
1811LX Alkmaar
Plan route naar startpunt

VVV Alkmaar

Houttil
1811JN Alkmaar
072 511 42 84
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Mosterdsteeg
1811MR Alkmaar

alkmaar

Stationsweg
1815 CB Alkmaar

Twuyverhoek

Bovenweg 142
1834CJ Sint Pancras
072 - 567 99 50
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen van Piet

Molen van Piet

Windmolen

Midden in Alkmaar vind je de Molen van Piet. Deze stellingmole...

Meer informatie
Geen foto van Nederlands Biermuseum De Boom

Nederlands Biermuseum De Boom

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

John

op:

Mirian

op:

Harrie

op:

martin, Drenthe

op:

Wieneke

op:

"Leuke stadswandeling"

 geplaatst op:

Alkmaar is een mooie sfeervolle stad en nu in c tijd ook nog leuke afhaalpunten voor koffie of een broodje. Patat vd Vlamink is een aanrader!

Hanna

op:

Hilja

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 213299 | Toegevoegd op 21-5-2015 | Laatst gewijzigd op 9-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding