Rondje bij Groot Aderven

Wandelroute 200158

Aangeboden door:

5651 252

Omschrijving

De Oisterwijkse bossen en vennen liggen zeer centraal in Brabant en maken deel uit van Nationaal Landschap Het Groene Woud, een keten van grote natuurgebieden in het midden van Brabant, ongeveer van Tilburg tot aan Schijndel. Deze korte wandeling die start bij Het Boscafé geeft je een mooie impressie van de schoonheid van zowel bos als ven. Bij Het Boscafé laat je de auto achter en neem je direct afscheid van het gemotoriseerde verkeer. Lopend op het smalle wandelpad word je helemaal opgenomen in het Oisterwijkse bos en hoor je alleen nog de vogels om je heen. Het bosgebied bestaat voor een groot deel uit grove dennen. Deze zijn aan het einde van de 19de eeuw aangeplant voor de houtproductie. Het hout werd gebruikt voor de mijn- en scheepsbouw. Door vernieuwd aanplantbeleid van onder meer Natuurmonumenten wordt het bos echter steeds gevarieerder. Let goed op of je een specht hoort roffelen. Deze vogels zijn groot liefhebber van de combinatie van beuk en eik met de grove den.


Halverwege de route maak je kennis met het hoogtepunt van de Oisterwijkse natuur: de Oisterwijkse vennen zijn bijna alle zeer schilderachtig en aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige of rechte oevers, het voorkomen van eilandjes en de begroeiing met de zeer geurige gagel en waterlelies. Je loopt tussen het Groot en Klein Aderven door. Beide vennen zijn ontstaan door winderosie, wat volgt uit hun ligging in westzuidwest-oostnoordoostelijke richting. Langs de oevers van Klein en Groot Aderven bloeien in het voorjaar onder meer de gele lis, bitterzoet en de pitrus. 

Je passeert eerst aan je linkerhand het Klein Aderven. Sta hier direct even stil en neem een kijkje aan de oever want op deze wandeling kom je alleen langs de noordoostelijke punt van dit ven. Klein Aderven heeft zeer merkwaardige bewoners: Amerikaanse hondsvisjes. Deze visjes zijn bestand tegen zeer zuur water, grote temperatuurschommelingen en zelfs kortstondig droogvallen van het ven. Het zijn eigenlijk aquariumvissen die hier vermoedelijk zijn losgelaten. Het Klein Aderven is ook één van de overwinteringsplaatsen van padden in de Oisterwijkse Bossen. Als je verder wandelt, tref je al snel aan je rechterhand het Groot Aderven. Dit ven volg je langs de gehele noordelijke oever. In beide vennen tref je hoogstwaarschijnlijk verschillende watervogels als de Canadese gans, kuifeenden en wilde eenden. 

Vergeet ook niet eens omhoog te kijken en wie weet wel een buizerd in de boomtoppen te signaleren. Let wel op dat je niet struikelt over de boomstronken! Wil je bij terugkomst bij Het Boscafé nog een route lopen waarbij je kennismaakt met het schitterende natuurgebied Kampina, doe dan het Rondje Oisterwijk 200156.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Het Boscafé (Scheibaan, 5062 TM, Oisterwijk, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Het Boscafé
Scheibaan
5062 TM Oisterwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Scheibaan
5062SV Oisterwijk

Natuurpoort Klein Oisterwijk

Oirschotsebaan 6
5062 TE Oisterwijk
+31 (0)13 528 20 59
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen

Heisteeg
5062SK Oisterwijk

oisterwijk

Spoorlaan
5061HG Oisterwijk

VVV Haaren in de AH

Monseigneur Bekkersplein
5076AZ Haaren
0411 62 12 22

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes243.png

Het Boscafé

Fietscafe

Het Boscafé is gelegen in de prachtige bossen van Oisterwijk t...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Beyza, Anders

op:

"Mooie wandelroute"

 geplaatst op:  

Werd wel steeds de verkeerde richting heen gestuurd, links ipv rechts en andersom. Verder wel een mooie route. Lekkere Gezonde Bol gegeten bij Het Boscafé.

"Mooie wandeling ??"

  op:

Henri, Anders

op:

Tim, Anders

op:

rianne, Noord-Brabant

op:

"Makkelijk rondje"

 geplaatst op:

Makkelijk rondje, prima te doen met kleine kinderen

Anneke

op:

Marie Therese

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 200158 | Toegevoegd op 30-4-2015 | Laatst gewijzigd op 15-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding