Verken Den Helder te voet!

Wandelroute 196076

Aangeboden door:

7794 85

Omschrijving

Met aan drie kanten zee kent Den Helder een unieke ligging. Dat viel ook Napoleon Bonaparte op. Hij noemde het stadje in 1811 het Gibraltar van het Noorden. De ideale plek dus om er een marinevloot te stationeren. En de rest is geschiedenis. Iedere Nederlander kent Den Helder nu vanwege de gelijknamige stelling en marinebasis. Deze wandelroute neemt je mee naar een van die oude forten, Fort Dirksz. Admiraal. Daarnaast ontdek je met deze wandeling ook de charme van de Helderse binnenstad.

Voor de verdediging van de marinehaven liet Napoleon vier forten bouwen: Kijkduin, Erfprins, Dirksz. Admiraal en Oostoever. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk. Samen vormen ze de Stelling van Den Helder. In Fort Dirksz. Admiraal zindert de geschiedenis nog na. Het fort werd in 1813 door de Fransen gebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het fort van bomvrije onderkomens voorzien, met ruimten voor de manschappen en kruitkamers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitsers een luchtdoelbatterij bovenop de oude kazerne. Hoewel het fort niet meer in volledige staat verkeerd, zijn veel objecten nog zichtbaar.

De route neemt je verder mee langs het Quelderduyn, een van de stadsparken van Den Helder. Als je bijna aan het einde van de Schootenweg loopt, kom je net voor de y-splitsing over een bruggetje. Onder dit bruggetje liep ooit een aftakking van het enkelspoor tussen Den Helder en Alkmaar. De stoomtrein tussen Den Helder en Alkmaar deed er 70 minuten over. Dit enkelspoor was in 1865 de tweede lijn die door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij werd aangelegd. De eerste lijn van die maatschappij liep uiteraard van Amsterdam naar Haarlem. De afsplitsing liep naar de industriehaven, zodat zeeschepen hier hun lading rechtstreeks in de wagons konden storten. De aftakking is inmiddels overwoekerd en deels opgebroken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1782AD, Den Helder, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Den Helder
1782AD Den Helder
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Boerhaavestraat
1782AA Den Helder

den helder

Parallelweg
1781EA Den Helder

VVV Den Helder / Willemsoord

Willemsoord
1781BW Den Helder
0223 61 61 00
Stuur een mail

Oplaadpunt

Jan Verfailleweg
1783BB Den Helder

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

M., Anders

op:

"Heerlijke wandeling van 7.5 km"

  op:

"Mooi park, leuke haven."

 geplaatst op:

Het park- en fort/bunker-deel was verrassend mooi. De “stad” wat minder. Tip: neem aan de noordkant een extra lus langs de haven, echt de moeite waard!!

Ronald

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 196076 | Toegevoegd op 20-4-2015 | Laatst gewijzigd op 26-8-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding