Het buitengebied van Zwolle

Wandelroute 185778

Aangeboden door:

4912 74

Omschrijving

Deze lange route neemt je mee door het gebied tussen de Hanzesteden Zwolle en Hasselt. Uitgestrekte polders, talrijke vogels, waterlopen en cultuurhistorische schatten: deze wandeling heeft het allemaal.

Vanuit het Westerveldse Bos, een jong bos aan de oever van het Zwarte Water, loop je via de eeuwenoude buurtschap Langenholte naar het bos op de Agnietenberg, een uit de ijstijd daterende rivierduin. Je steekt de Overijsselse Vecht over met een veerpontje en vervolgt je route door de stille en vogelrijke graslanden. Het is een van de weinige gebieden in Nederland waar de zeldzame kievitsbloem groeit.

Net onder Hasselt zie je aan je linkerhand het Varkensgat, een aftakking van het even verderop gelegen Galgenrak. Aan het einde van het Varkensgat is een jachthaventje aangelegd van waaruit schepen het Zwarte Water kunnen bereiken. Vanaf deze plaats werden van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw de zogenoemde hannekemaaiers verscheept: Duitse seizoenarbeiders die in Holland gras maaiden. Na enige tijd namen ze ook Duitse producten mee om te verhandelen.

Langs het Galgenrak loop je een kilometer lang over de Stenen Dijk die uit de zestiende eeuw dateert. Deze dijk was oorspronkelijk bedoeld als bescherming tegen de voormalige Zuiderzee. De historische zeewering geldt als rijksmonument.

In Hasselt loop je door het mooi bewaard gebleven oude centrum. Je ziet enkele fraaie monumentale panden. Ook passeer je molen De Zwaluw, een oorspronkelijk uit 1784 daterende korenmolen. Na een brand in 1857 werd de molen herbouwd.

Als je het Zwarte Water bent overgestoken, loop je de middeleeuwse Polder Mastenbroek in. Dit gebied is een van de oudste droogmakerijen van Nederland. Het landschap is hier rechttoe-rechtaan: smalle sloten scheiden de langgerekte percelen grasland. Af en toe liggen er terpen in het landschap. Ze zijn opgeworpen door boeren die geen volledig vertrouwen in de destijds nieuwe techniek van de droogmakerij hadden. Tijdens het stappen zie je vele koeien en vogels in de graslanden. In het buurtschap Mastenbroek loop je langs de monumentale Hervormde Kerk. Het
oorspronkelijke gebouw dateert uit de vijftiende eeuw, maar is verschillende
keren hersteld na beschadigingen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Langenholterdijk, 8034RC, Zwolle, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Langenholterdijk
8034RC Zwolle
Plan route naar startpunt

De Boeier

Boterdiep 5
8032XW Zwolle
038 - 453 69 73
Stuur een mail

Tourist Info Zwolle - Stedelijk Museum

Melkmarkt 41
8011 MB Zwolle
Stuur een mail

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Huize Den Doorn

Huize Den Doorn

Kasteel

Huize Den Doorn is een landhuis in de buurt van de stad Zwolle...

Meer informatie
Geen foto van Molen De Zwaluw

Molen De Zwaluw

Windmolen

De inwoners van Hasselt moesten vroeger helemaal naar Zwolle t...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 185778 | Toegevoegd op 13-3-2015 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding