Ontdek wandelend het noordelijkste gedeelte van Nederland

Wandelroute 185775

Aangeboden door:

3894 30

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de polders van Noordoost-Groningen. Je maakt een wandeling rondom de mooie dorpjes Spijk en Bierum. Beide dorpjes liggen aan de rand van het Groningse Hogeland, een streek die relatief hoog ligt door de aangeslibde zeeklei. Het landschap is hier uitermate open: je ziet gras- en akkerlanden, kromme slootjes, kronkelende dijkjes en hoge luchten. Een deel van de route loop je over de dijk langs de Eems, de rivier die in de Noordzee uitmondt.

 

Spijk is een kerkringdorpje dat in de vijftiende eeuw nog aan de kust lag. In de loop der eeuwen is er veel land op zee gewonnen, zodat Spijk nu tussen de zware zeeklei ligt. Je wandelt er een stukje langs het Spijksterriet, de beek die Spijk nog met de Eems verbindt. Het oude centrum is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Je loopt er langs een kerk waarvan het schip oorspronkelijk uit de dertiende eeuw stamt, al is het in de zeventiende eeuw deels opgeknapt na een brand. Rondom de kerk staan huizen, voormalige winkels en cafés uit de negentiende eeuw. Ook passeer je hier molen Ceres, een koren- en pelmolen uit 1839. De molen is vernoemd naar de Romeinse godin van de akkerbouw en het graan.

 

Stappend door het Hogeland zie je enkele kapitale boerderijen, maar ook kleine arbeidershuisjes. In de negentiende en twintigste eeuw leidde het verschil tussen de herenboeren en keuterboeren nogal eens tot stakingen en geweld. Tegenwoordig zijn de polders heel wat rustiger. Alleen de vele vogels zorgen nog voor reuring.

 

Bierum is een authentiek wierdedorpje. Je ziet er onder meer de dertiende-eeuwse Sebastiaankerk. Tegen de toren staat een steunbeer met doorgang. Deze steunbeer was er oorspronkelijk voor bedoeld om de toren van de kerk te ondersteunen, maar door een fout in de fundering trekt deze de toren nu in feite naar beneden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Lage Trijnweg, 9983NS, Delfzijl, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Lage Trijnweg
9983NS Delfzijl
Plan route naar startpunt

roodeschool

Stationsstraat
9983ST Eemsmond

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bierum

Bierum

Wierde of terp

In Friesland zijn de terpen en in Groningen de wierden te vind...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 185775 | Toegevoegd op 13-3-2015 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding