Stadswandeling in het centrum van Zwolle

Wandelroute 184718

Aangeboden door:

33775 248

Omschrijving

Deze route neemt je vanuit het buitengebied van Zwolle mee naar het historische centrum van deze Hanzestad. Een heerlijke wandeling waarin je natuur en cultuur met elkaar combineert. Je begint en eindigt je wandeltocht in het Schellerpark. In dit park heb je mooie vergezichten, op mooie dagen kun je aan de overkant van de IJssel zelfs de Veluwe zien. In het stadscentrum van Zwolle kom je ogen tekort, zoveel monumenten staan er. Aan het Grote Kerkplein zie je bijvoorbeeld de in rococostijl gemaakte stadspomp uit 1755. Tegen de Grote Kerk bevindt zich het voormalige onderkomen van de hoofdwacht. Dit gebouw uit 1614 diende als wachtlokaal toen de stad Zwolle nog een militair garnizoen had. Aan het Bethlehemkerkplein kom je langs de veertiende-eeuwse Bethlehemkerk, een van de oudste gebouwen van Zwolle. In de Sassenstraat staat op nummer 33 het opvallende Karel V Huis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een centraal punt in de illegale koeriersdiensten van het verzet was. Tevens werd hier Trouw gestencild, de toen verboden krant. De Sassenpoort dateert uit 1409 en diende als vervanger van een ouder poortgebouw. De verdediging is nog gemaakt voor het gebruik van pijl en boog, kruisboog en speren. Het gebouw stond ooit op de nominatie om gesloopt te worden, gelukkig is dat voorkomen. Het stadscentrum werd ooit compleet omringd door een muur. Langs de noordelijke gracht zijn hiervan nog resten zichtbaar. Oorspronkelijk stonden er 23 torens in deze muur. Hiervan zijn er nog drie overgebleven, zoals de Wijndragerstoren die je in de Krabbestraat ziet. Deze toren dateert uit het einde van de vijftiende eeuw. Naast monumenten vind je in Zwolle overigens ook veel leuke adresjes voor een kopje koffie en iets te eten. Het oude centrum leent zich prima om op een terrasje de tijd even te vergeten. Je verlaat Zwolle via het Engelse Werk, een groot stadspark dat rond 1830 werd aangelegd op voormalige vestingwerken. Het park is ingericht volgens de romantische Engelse landschapsstijl en is in de loop der jaren uitgebreid, onder meer met het Spoolderbos. Je wandelt hier over het Horreüs de Haaspad. Dit pad is vernoemd naar de predikant die lid was van de Nederlands Hervormde Gemeente Zwolle en van de SDAP. Je ziet vele slootjes waarin dammetjes liggen om het waterpeil onder controle te houden. Een stukje verderop gaat het bos over in het Kieftegat, een moerassig stuk grond waarmee het park in 1908 is uitgebreid. Dit deel is rijk aan plantensoorten, maar ook aan water: zelfs in een droge periode kan het pad nat zijn. Via de Schellerdijk loop je door de polders bij de IJssel. Je hebt hier mooi zicht op de omgeving en de rivier. Een heerlijke plek om even helemaal je hoofd leeg te maken. Net voor het einde van je wandeling stap je langs Schellerberg. Dit landgoed wordt voor het eerst genoemd in 1379, al dateert het huidige monumentale pand uit 1876.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Schellerbergweg, 8017BM, Zwolle, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Schellerbergweg
8017BM Zwolle
Plan route naar startpunt

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

Dag- en activiteitencentrum 't Hagenhuus

Frankhuisweg 37
8043PA Zwolle
038 - 420 43 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Stedelijk Museum Zwolle

Stedelijk Museum Zwolle

Museum

Het museum confronteert het heden en verleden in tentoonstelli...

Meer informatie
Geen foto van Schepenzaal Stadhuis

Schepenzaal Stadhuis

Museum
Geen foto van Molenromp De Hersteller

Molenromp De Hersteller

Windmolen

Molenromp De Hersteller aan de Eekwal in Zwolle stamt stamt ui...

Meer informatie
Geen foto van Het Vrouwenhuis

Het Vrouwenhuis

Museum
HANZETOUR ROUTE NL POI.033

Museum de Fundatie

Museum

Behalve de bekende Peperbus troffen de Van Rossems nog een and...

Meer informatie
Geen foto van Schellerberg

Schellerberg

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gerrit, Anders

op:

"Mooie route door natuur en centrum Zwolle"

 geplaatst op:

Bezoek Waanders in de broere

Joop

op:

Corine

geplaatst op:

Ik weet niet wanneer de route is gemaakt en of hij ooit is gecontroleerd, want er zijn meerdere aandachtspunten. De route begint bij een (prive) parkeerplaats vd volkstuinenvereniging. Daar kun je dus niet meer parkeren: beter is bij het winkelcentrum aan de Schellerbergweg. De route leidt je onder het station door. Daarvoor heb je een OV kaart nodig. Beter en mooier is via de blauwe (loop) brug en dan direct naar links weer richting station. De paaltjes van de wandelknooppunten zijn nagenoeg allemaal verdwenen en daar heb je dus niets meer aan. In de stad vond ik de gesproken route heel verwarrend: soms werd er niets gezegd en kon ik weer een stuk terug. Op een gegeven moment heb ik de telefoon in de hand gehouden om te zien waar ik heen moest omdat ik op de gesproken navigatie niet kon vertrouwen. Vanaf de dijk kun je niet meer linksaf door het veld. Je moet de weg volgen en links aanhouden. Ik ben gewend om routes te lopen vanaf papier en maak vele kilometers per week. Dit was mijn eerste route via een app (met gesproken navigatie) en ik ben nog nooit zó vaak verkeerd gelopen als vandaag...

Erik

op:

Mariëlla, Anders

op:

Arie

op:

Leendert

op:

Florentina, Anders

op:

"waardeloze route"

 geplaatst op:

Hoe kun je nu een wandeling lopen met na 36 stappen linksaf en dan 64 stappen rectsaf zonder duidelijke straatnamen. We hebben de route niet afgelopen.

Joop

op:

Dimitri, Anders

op:

"Geen fijne routebeschrijving"

 geplaatst op:

Graag de route aanpassen met straatnaambordjes erbij. Aanduidingen als volg deze weg 136 meter en sla dan rechtsaf, is lastig. En ben je afgedwaald en weer op de route, dan weet je niet waar je de routebeschrijving kunt vervolgen. Uitbreidingen als: ga na 136 meter rechtsaf de Lindelaan in, geeft zoveel meer duidelijkheid. Met de huidige routebeschrijving waren we meermalen het spoor bijster. Jammer. Verder hebben we gelukkig wel genoten! Dus het heeft de pret niet helemaal gedrukt.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 184718 | Toegevoegd op 27-2-2015 | Laatst gewijzigd op 11-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding