Ontdek het mooie Schaijk

Wandelroute 184715

Aangeboden door:

6513 119

Omschrijving

Deze wandeling neemt je mee door Herpen, Schaijk en de landelijke omgeving van deze Noord-Brabantse dorpjes. Het is hier heerlijk wandelen in een rustig landschap van natte gebieden, kleine bosjes en akker- en graslanden. Je begint en eindigt je route in de Herpse Bossen. Vroeger was dit een heide- en stuifzandgebied, maar aan het einde van de negentiende eeuw begon men hier grove dennen aan te planten om het stuifzand in toom te houden. Aan de andere kant werd Herpen eeuwenlang bedreigd door de Maas die ietsje verderop een paar scherpe bochten maakt. Het gebied overstroomde regelmatig. Om dit te voorkomen werden rondom Herpen een aantal dijken aangelegd, zoals de Erfdijk die voor het eerst in 1322 vermeld wordt. Iedereen die een erf langs deze dijk had, was verplicht om bij te dragen aan het dijkonderhoud. Je kruist deze eeuwenoude Erfdijk twee keer op deze route. Ook kom je langs de Hamelspoel, een meander van een oude Maasarm. De Hamelspoel maakt deel uit van de Hertogswetering. Deze wetering werd aan het begin van de veertiende eeuw in drooggevallen Maasbedding gegraven om hoge waterstanden van de Maas op te vangen. Aan de Rogstraat in Herpen staat op een verhoging in het landschap de Kerk van Sint-Sebastiaan & Sint-Hubertus. Deze kerk dateert oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw. Het middenschip werd echter in 1907 vervangen door een neogotisch schip. In deze oude kerk bevindt zich een twaalfde-eeuwse doopvont met koppen en symbolen van de vier evangelisten. De toren stamt nog uit de veertiende eeuw. Door de polder wandel je naar Schaijk. Een uitgelezen moment om de stilte op je in te laten werken en in de juiste cadans lekker tot rust te komen. In het charmante en gemoedelijk Schaijk loop je onder meer langs molen De Onderneming, een uit 1888 daterende korenmolen. Op de hoek van de Runstraat en Pastoor van Winkelstraat zie je de Sint Antonius Abt-kerk die oorspronkelijk uit 1754 dateert. De huidige versie is in 1902 voltooid. Net als de kerk is de naastgelegen pastorie een rijksmonument, het gebouw dateert uit 1865. Vlak buiten het dorp kom je langs molen Nooit Gedacht, een voormalige korenmolen uit 1858. De molen werd in 1961 onttakeld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Schaijkseweg
5373KL Oss
Plan route naar startpunt

Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst

Schaijkseweg 3A
5373 KL Herpen
+31(0)486 41 51 00
Stuur een mail

ravenstein

Stationssingel
5371DZ Oss

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Onderneming

Molen De Onderneming

Windmolen

De Onderneming is een beltmolen die in 1888 werd gebouwd in Sc...

Meer informatie
Geen foto van Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Windmolen

Deze ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Valt ontzettend tegen, heel veel asfalt."

 geplaatst op:

We hebben de eerste 10 kilometer van deze route gelopen. Alleen maar asfalt wegen. We hebben daarom maar besloten de route in Schaik af te breken en rechtstreeks terug te lopen naar het startpunt.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 184715 | Toegevoegd op 27-2-2015 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding