Ontdek alle elementen voor een gezellige wandeling

Wandelroute 184712

Aangeboden door:

5131 80

Omschrijving

De westelijke punt van Schouwen-Duiveland is een ideaal wandelgebied. De mix van cultuurhistorie, gezellige dorpjes en afwisselende natuur garandeert een heerlijk dagje uit. Je wandelt onder meer door Burgh. Dit plaatsje is ontstaan om een ringwalburg die aan het einde van de negende eeuw werd opgeworpen tegen rovende Noormannen. Vanaf de Kerkstraat loopt een voetpad naar de burg. Het binnenterrein is opgehoogd en de aarden wal is, inclusief de houten palissades, gedeeltelijk teruggebracht. Ook zijn een reconstructie van een toegangspoort en een tweede pad dwars over de burg gemaakt. Het levert je een prachtige impressie op van hoe de burg er tien eeuwen geleden uitgezien moet hebben! In Haamstede loop je over De Ring. Op nummer 2 zie je hier het Slot Haamstede staan, een rijksmonument uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot bijna compleet verwoest door een brand, waarna het kasteel in zestiende eeuw herbouwd werd. In 1973 is het kasteel voor het laatst gerestaureerd en in 1981 kwam het in de handen van de Vereniging Natuurmonumenten. De wandeling neemt je mee door de Zeepeduinen en door Boswachterij Westerschouwen. In de Zeepeduinen is het heerlijk stil. Op de eeuwig aanwezige wind na: soms hoor je hem fluisteren, maar als de wolken boven je in de lucht op de vlucht slaan weet je dat hij gaat brullen. Tussen de duinplanten graast een kudde van ongeveer honderd Shetland-pony’s om te voorkomen dat de open vlakte dichtgroeit. De mooie robuuste paardjes leven hier in het wild. Vogels als roodborsttapuit, graspieper, bergeend en wulp vinden in dit open veld een prima broedplaats. In de aangrenzende Boswachterij Westerschouwen loop je door het grootste bos van Zeeland. Het bos werd aan het begin van de twintigste eeuw aangeplant in het kader van de werkverschaffing. Tevens moesten de naaldbomen het zand vastleggen. De laatste jaren zijn op enkele plekken de naaldbomen gekapt, omdat ze relatief veel water aan het omringende duin onttrokken. Op deze plekken groeien nu onder meer zomereiken en berken. Hoe dichter je de Noordzee nadert, des te sterker weerklinkt het geluid van de branding. In Nieuw-Haamstede kom je nog langs de Westerlichttoren, ook wel de West Schouwen genoemd. Deze vuurtoren dateert uit 1837 en is met zijn hoogte van 53 meter een van de grootste van Nederland. De vuurtoren is niet meer bemand, het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost Ouddorp.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Grevelingenlaan, 4328EW, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Grevelingenlaan
4328EW Schouwen-Duiveland
Plan route naar startpunt

VVV Burgh-Haamstede

Noordstraat
4328AL Schouwen-Duiveland
0111 45 05 24
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren Westerlichttoren (Westenschouwen)- Zeeland

Westerlichttoren (Westenschouwen)

Vuurtoren

Toren die werd gebouwd in de buurt van kliffen, of direct erop...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gevarieerd maar niet overal even logisch."

 geplaatst op:

Mooie route, pittige stukken, stuk door Haamstede had ook via wandelpaden gekund. Nu door woonwijk, is wat saaier. Stuk afgesloten door duinen van maart tot juli.

"Prachtige route maar wel pittig door hoge duinen en zandpaden"

  op:

"Prachtig gebied, waardeloze route"

 geplaatst op:

De aanwijzingen klopten TOTAAL niet!!! De eerste helft van de route loopt over een fietspad en direct langs een hele drukke weg. Gevaarlijk en totaal NIET leuk. Alternatief: parkeer in Burgh en ga vandaar uit lekker de duinen in en het strand op. Loop teruggekomen in Burgh door het dorp naar Burgh-Haamstede en geniet van deze leuke dorpen met volop eet- en drinkgelegenheden.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 184712 | Toegevoegd op 27-2-2015 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding